Populära

Hur vet jag om jag ar Dodsbodelagare?

Hur vet jag om jag är Dödsbodelägare?

En efterlevande make, maka eller sambo, legala arvingar och universella testamentstagare är dödsbodelägare. Även den tidigare avlidna maken eller makans efterarvingar är dödsbodelägare i den sist avlidnas bouppteckning (18 kap. 1 § tredje stycket ÄB).

Vilka företräder ett dödsbo?

Allmänt om dödsbo Dödsboet företräds av efterlevande sambo eller maka, där sådan finns, och den avlidnes arvingar enligt lag och/eller på grund av testamente. Tidigare avliden makas arvingar kan i vissa fall också vara dödsbodelägare. Alla dödsbodelägare företräder dödsboet gemensamt i alla ärenden.

Vad är ett dödsbo?

Ett dödsbo (tidigare stärbhus) är den avlidnes samlade tillgångar och skulder. Enligt svensk lag ska en bouppteckning för dödsboet upprättas inom tre månader efter dödsfallet och skickas in till Skatteverket. I en bouppteckning redovisas den avlidnes samtliga tillgångar och skulder samt vilka som är dödsbodelägare.

Vad är en representant för dödsboet?

Fullmakt till en representant för dödsboet Det kan vara praktiskt att en person sköter dödsboet. Det kan till exempel vara änkan, änklingen eller barn som är en delägare i dödsboet. Det kan även vara en sambo eller utomstående boutredningsman, eller någon annan representant.

Hur ska man skriva ut vårdnadsintyg till dödsboet?

Vårdnadsintyg för att sköta post och försändelser till dödsboet. Om någon utomstående ska kunna hämta ut försändelser, brev och paket till dödsboet, behöver begravningsbyrån skriva ut ett vårdnadsintyg. Vårdnadsintyg ska vara undertecknat och förvaras hos postombudet, som tar hand om försändelser till dödsboets adress.

Hur ska man betala räkningarna för dödsboet?

I första hand ska dödsboet betala räkningarna för begravningen och bouppteckningen. Alla räkningar som rör ett gemensamt hushåll ska betalas. Hyra, el, telefon och begravningskostnader brukar kunna betalas från den dödas konton.

Share this post