Populära

Vilka talar spraket meankieli?

Vilka talar språket meänkieli?

Det finns olika uppgifter om hur många som idag talar meänkieli. Enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, handlar det om uppskattningsvis 70 000 personer som talar eller förstår meänkieli helt eller delvis. Den största koncentrationen av meänkieli-talande finns i Tornedalen och Malmfälten.

Vad har meänkieli för kultur?

Det finns en tornedalsk matkultur, byggnadsstil och tornedalska traditioner däribland seden att bada bastu. Den læstadianska väckelserörelsen som växte fram på 1800-talet och som utöver finska har meänkieli som predikospråk har också påverkat den tornedalska kulturen.

Hur länge har tornedalingar funnits?

En finsktalande bosättning har funnits i området kring Torne älv redan före medeltiden. När Sverige efter kriget mot Ryssland åren 1808-1809 fick avvara sin östra rikshalva till Ryssland skedde detta genom att en gräns drogs genom Tornedalen så att den västra delen av Tornedalen förblev svenskt område.

Hur har meänkieli uppkommit?

I slutet av 1800-talet, under nationalismens tidsålder i Europa, ville regeringen etablera ett starkt svenskt och gemensamt språk i Sverige. Det innebar att man ville försvenska alla de folkgrupper som bodde i Sverige men som hade ett annat språk som modersmål, till exempel samiska, meänkieli och finska.

Var har meänkieli sitt ursprung?

Tornedalsfinskan är besläktad med dialekterna på den finska sidan om Torne älv men innehåller också en mängd svenska lånord som inte förekommer i Finland. Många anser att meänkieli har sitt ursprung från finska men pga. isolering har befolkningen på den svenska sidan i Tornedalen utvecklat ett eget språk.

Hur talas meänkieli?

Områden där meänkieli talas I Sverige talas meänkieli främst i kommunerna Gällivare, Haparanda, Pajala, Kiruna och Övertorneå. Men många har också flyttat söderut från de ursprungliga områdena och i dag bor det meänkielitalare över hela Sverige.

Share this post