Trendig

Varfor heter det Hornsgatan?

Varför heter det Hornsgatan?

Hornsgatans nuvarande raka sträckning anlades på 1640-talet i samband med stadsplaneringen för Södermalm. Då planlades Malmtorgets (nuvarande Södermalmstorg) regelbundna form och härifrån drogs två gatusträckningar i rät vinkel till varandra: Hornsgatan mot väster och Götgatan mot söder.

När började man befolka områdena runt Stockholm?

På 1600-talet byggdes den första bron mellan Liljeholmen och Södermalm. Då var området kring Hornstull nästan landsbygd och långt in på 1700-talet var området ganska glest befolkat. Under 1800-talet drogs järnvägen söderifrån över en järnvägsbro till Hornstull och flera industrier startade i området.

Vad heter ön Södermalm ligger på?

Under medeltiden växte Stockholm utanför ön Stadsholmen. Människor bodde både på Södermalm och Norrmalm. Det var på den lilla ön Stadsholmen, där Gamla stan idag ligger, som Stockholm började växa fram.

Får jag köra på Hornsgatan?

Äldre bensin- och dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar måste minst uppfylla kraven för utsläppsklassen Euro 5 för att få färdas på Hornsgatan. Kravet på Euro 5 gäller även fordon som har etanol, biogas eller naturgas som drivmedel. Det är tillåtet för alla bilar att korsa Hornsgatan.

Är Södermalm en ö?

Södermalm blev till en ö igen när Hammarbykanalen anlades på 1930-talet, men är egentligen inte en ö i geografisk mening, eftersom vattnet vid Hammarby sluss inte kan passera fritt. Ytan uppgår till 571 hektar land och 136 hektar vatten. Södermalm avgränsas i norr av Slussen och i söder vid Skanstull.

Vad finns på söder?

14 härliga tips du inte får missa på Södermalm

  • 1 / 14. Mat – Nook.
  • 2 / 14. Mat – Käk.
  • 3 / 14. Mat – Nytorget 6.
  • 4 / 14. Häng – Tjoget.
  • 5 / 14. Häng – Kvarnen.
  • 6 / 14. Häng – Folkbaren.
  • 7 / 14. Shopping – Beyond Retro Zinkensdamm.
  • 8 / 14. Shopping – Judits second hand.

Hur såg Stockholm ut på medeltiden?

Under medeltiden betraktades Stockholm som en stor stad, trots att det bara bodde cirka 6000-7000 personer i staden i slutet av 1400-talet. Medeltidens Stockholm var inte större än den del som idag utgörs av Gamla stan, men var ändå landets största och viktigaste stad…

Share this post