Rekommendationer

Vad heter on som ligger i Vattern?

Vad heter ön som ligger i Vättern?

I södra delen av Vättern ligger ön Visingsö. Ön är med råge störst i Vättern och uppmäter 14 kilometer på längden och 3 kilometer på det bredaste stället. Enligt sägnen är det inte en slump att Visingsö hamnade där den gjorde utan det var snarare en romantisk gest från en man till sin älskade hustru…

Vad heter tätorten på Visingsö?

Största ort på ön är Tunnerstad. Visingsö hade 736 invånare 2011. Idag är kanske ön mest känd för sina remmalagsvagnar och som ett turistmål, men åtskilliga fornlämningar och ruiner, till exempel av Näs slott, minner om att ön, med sitt centrala och lättförsvarade läge, tidigare spelat en stor roll i Sveriges historia.

Vilka öar finns i Vättern?

VisingsöVättern / Öar

Vilka växter lever i Vättern?

Det klara vattnet i Vättern gör att växter kan leva långt ner i sjön, eftersom ljuset når djupt. Växtligheten i norra delen av sjön består främst av flera olika arter av låga kortskottsväxter, medan slingrande kransalger är vanliga i de södra delarna av sjön.

Vad heter jätten Vists fru?

En gång i tiden bodde det en familj av jättar i Vistakulle, som ligger precis jämte Vättern i Småland. Pappan kallades för Jätten Vist, och en dag var han och hans fru bjudna på kalas i Västergötland.

Vilka län gränsar till Vättern?

Vättern är inte bara Sveriges näst största sjö, det är också den femte största sjön i Europa. 135 kilometer lång och 31 kilometer bred knyter Vättern an till de fyra landskapen Östergötland, Västergötland, Närke och Småland.

Hur många öar finns det i Vättern?

Den enda ön i Vättern förutom Visingsö, som är bebodd.

Finns det öar i Vänern?

Torsö
KållandsöBrommöDjurö skärgårdHammarön
Vänern/Öar

Vilken är Sveriges djupaste insjö?

Vättern är näst största sjö, både avseende ytan och vatten volymen (cirka 78 000 miljoner m3). Sveriges djupaste sjöar finns i de nordligaste delarna är landet. Djupast är Hornavan, med ett största djup av 228 m. Längre söderut i landet är Siljan (134 m) och Vättern (120 m) de djupaste sjöarna.

Share this post