Frågor

Hur bildades Alvaret pa Oland?

Hur bildades Alvaret på Öland?

På kalkstenens uppstickande ryggar har moräner från inlandsisen avsatts och senare påverkats av Östersjöns vatten. En lång rad samverkande processer har alltså byggt upp landskapet och format den märkliga kustlinjen.

Var finns alvar?

På Öland finns världens största sammanhängande alvarmark, ”Det Stora Alvaret”. Benämningen alvar kommer troligen ur ordet alv som utgör den obrukbara jorden under matjorden. Landskapet är mycket speciellt och finns endast på ett fåtal platser i världen, bl a Öland och Gotland.

Hur ser det ut på Stora Alvaret?

På Stora alvaret möts växter från hela världen. Här finns fjällväxter som masklav och fjällnejlika och sydeuropeiska växter som bergskrabba och såpört. Här finns också endemiska arter, som förekommer endast på Öland i hela världen, ölandssolvända och alvarmalört.

När blommar orkidéerna på Alvaret?

På våren blommar orkidéerna i området, bland annat sippor i vacktra färger på den södra lövängen. Du kan även se vårlökar, gullviva, tandrot och vårärt. På sommaren kan du njuta av vyn av smultronklöver, ormtunga och kastarun.

När blommar Gullvivorna på Öland?

Gullviva blommar i maj-juni, eller ”från svalans ankomst till granens blomning” som Linné skriver. Efter blomningen reser sig blomskaften så att de vid fruktmognaden står rakt upp.

Vad menas med alvar?

Alvar är ett nordiskt namn, sammansatt av Alf-, Alv- ’alf, ett slags underjordiskt väsen’ och efterleden ‑ar (jämför motsvarande fornengelskt Ælfhere). En känd namnbärare i Finland var Alvar Aalto (1898—1976).

Vad är viktigt för de som bor på Öland?

Östra Ölands kust domineras av öppna betesmarker med många stenmurar, den s k sjömarken. På Öland bor det ca 26 000 personer. Större tätorter är Mörbylånga, Färjestaden, Borgholm och Löttorp. Tack vare det öppna landskapet har man i alla tider nyttjat vinden för att mala säd och foder.

Var hittar man orkidéer på Öland?

Det finns många platser för att titta på orkidéer ute på det öländska Alvaret, från norr till söder. Vi stannade till på två ställen på vår utflykt, och det var längs med vägen strax ovanför Eriksöre och på Möckelmossen vid Resmo. Häromdagen var jag även vid Jordtorpsåsen nära Algutsrum och såg många fina orkidéer.

När blommar gullvivorna i Brösarp?

Det kuperade backlandskapet öster om Brösarps by är kanske som vackrast i månadsskiftet april-maj när gullvivor och backsippor färgar beteslandskapet gult och blått. Det är en makalöst storslagen utsikt från backarnas krön över Verkeåns dalgång.

Share this post