Populära

Nar far Syrenblad?

När får Syrenblad?

Med krukodlade syrenplantor kan du räkna med god etablering av syrenhäcken. ”Vanlig syren” blommar i vackert lila under maj-juni.

När börjar syrenen blomma?

För att syrenen ska få kraft och blomma extra mycket följande år är det en fördel att klippa bort de gamla frökapslarna. 14. De flesta syrener blommar mellan maj och juni.

Kan man klippa syren i augusti?

Syrener tål att man beskär dem när som på året, men beroende av vad man är ute efter kan det finnas perioder när viss beskärning är lämpligare. För tätare och friskare syrenhäckar och buskar bör man gallra dem regelbundet. Då får man ett tätt bladverk.

Var växer syrener?

Syrener kan växa på de flesta jordar men trivs bäst i mullrik och näringsrik jord, gärna med lite lerjord i mixen. Planteras den soligt blommar den bäst men den kan också klara sig fint i halvskugga.

Varför inga blommor på Syrenen?

I så fall kanske den behöver flyttas. Syrenens rotsystem är ganska kompakt, så det underlättar omflyttning och möjliggör också samplantering med andra växter. Full sol ger bästa blomning. Jorden ska vara humusrik och något lerhaltig, dock inte styv lera, som är olämplig.

När blommar den ljuvliga syrendoften?

Den ljuvliga syrendoften dallrar vida omkring när de blommar i slutet av maj, på tröskeln till sommaren. Det finns en lång rad namnsorter där blomfärgen kan variera från vit till mycket mörkt blå- eller rödlila. Även några svagt gula sorter finns, t.ex. ’ Primrose ’ och ’ Beauty of Moscow ’.

Vilka sjukdomar kan drabba syrener?

Det finns några sjukdomar som kan drabba syrener: Syrenbakterios orsakar svarta, insjunkna fläckar på de nya skotten och bruna fläckar på bladen, skotten dör sedan. Orsakas ofta av fuktig och frostbenägen placering. Klipp bort angripna skott så fort som möjligt, men välj i första hand motståndskraftiga sorter.

Hur planteras syrener i trädgården?

Syrener kan planteras i de flesta trädgårdsjordar som inte är extrema på något sätt. Den trivs dock bäst om jorden är närings- och humusrik och gärna något lerhaltig. Soligt läge ger rikast blomning men även halvskugga fungerar.

Hur gör man om Syren börjar se lite risig ut?

Om man upplever att syrenen börjar se lite risig ut kan man dock tillämpa lite underhållsbeskärning för att föryngra busken. Då sågar eller knipsar man av upp till max en tredjedel av de äldsta grenarna långt ner på vårvintern. Samma procedur upprepas året efter. På det här viset slipper man gå miste om blomningen.

Share this post