Blogga

Varfor blinkar Kaknastornet?

Varför blinkar Kaknästornet?

1–3 nivåer av blinkande flygljus finns, för att varna flygtrafik inom masternas närhet. Sedan finns det röda positionsljus av samma anledning. Från masten utgår ett antal stag som håller masten uppe. Normalt klarar en mast att en till två stag lossnar, vid till exempel en storm.

Vad är en telemast?

Med radio- eller telemast avses en konstruktion som bär upp en eller flera antennanordningar. Tornen kan vara av många slag, till exempel telekommunikationstorn, vattentorn, utsiktstorn, trafikledningstorn, radartorn eller fyrar. Till torn kan också gruvlavar och kyltorn vid kraftverk räknas.

När byggdes Häglaredsmasten?

Lista över TV-master i Sverige

Namn Höjd (meter) Byggår
Gungvalamasten 335
Herrestadmasten 332 1960
Häglaredsmasten 332 1959
Ervastebymasten 332 1978

Vad händer med Kaknästornet?

Kaknästornet har varit tillfälligt stängt för allmänheten sedan slutet av september. Nu har Teracom beslutat att göra den stängningen permanent. – Tyvärr är det så. De investeringar som skulle krävas för att hålla det öppet är så pass stora, säger Niklas Vange, presskommunikatör vid Teracom.

Hur hög är TV masten i Gävle?

Gävlemasten är en 326 meter hög TV-mast i Gävle kommun. Den restes på 1960-talet vid det militära övningsfältet vid Skogmur, strax sydväst om centrala Gävle invid E4:an. Masten syns vida omkring och masten är bland det första man ser av Gävle när man till exempel färdas på E4 norrut, söder om Gävle.

Hur hög är TV masten i Skövde?

Vid 23-tiden på kvällen den 15 juni 2016 ser en familj som bor på Billingesluttningen i Skövde två prickar rör sig uppför masten, som är 326 meter hög. De tar fram en kikare och ser att det är två killar och de ringer polisen. Mastområdet är ett skyddsobjekt och omgärdas av flera staket med taggtråd.

Hur funkar en mast?

En mast är stagad med vajrar till skillnad från ett torn som är fristående. Vid dimensionering av master och torn är de viktigaste parametrarna höjd, utböjning och vridning. Höjden avgörs av hur högt en antenn måste placeras för att få önskad räckvidd.

Vem äger masten?

Hitta radio- och TV-masten Radio- och TV-sändare sköts av det statliga bolaget Teracom AB som har kartor över TV-sändarna och tabeller för FM-radion. Tabellerna innehåller orten där sändaren står, radiokanaler och sändarens styrka som utsänd effekt eller ERP per radiokanal.

Var finns närmaste TV-mast?

Nedan hittar du en länk till Teracoms täckningskarta, där du kan se vilken sändare du ska rikta din antenn mot och vilka frekvenser masten sänder på. Klicka här för att gå vidare till Teracoms hemsida där du hittar information om den TV-mast som ger dig bäst mottagning för marksänd TV.

Share this post