Blogga

Vad ar Ansvarsskydd?

Vad är Ansvarsskydd?

I många försäkringar ingår ett ansvarsskydd. Det kan hjälpa dig att betala skadestånd för en skada som du orsakat ”på ett oaktsamt sätt” eller har så kallat strikt ansvar för. Ansvarsskyddet i försäkringarna kan träda in och betala för personskador och sakskador som du råkat orsaka och blir ersättningsskyldig för.

Vad menas med i tjänsten skadestånd?

Allmänt om skadestånd i tjänsten: Skador som en arbetstagare orsakar i tjänsten ersätts som huvudregel av arbetsgivaren, så kallad principalansvar, enligt 3:1 SkL. Ansvaret gäller skador arbetstagaren har orsakat genom vårdslöshet (oaktsamhet).

Kan en arbetsgivare bli skadeståndsskyldig för sådant som en arbetstagare orsakar annan person?

För att skydda arbetstagare från skadeståndsskyldighet gentemot arbetsgivaren så finns det också en paragraf i skadeståndslagen som begränsar arbetstagarens skyldighet till att ersätta skada endast i de fall då synnerliga skäl föreligger. Principalansvaret och de paragrafer som det gäller väcker dock några funderingar.

Vilka skydd ger en hemförsäkring?

En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker. Den ger dig dessutom ett reseskydd, ansvarsskydd, rättskydd och överfallsskydd. Kontrollera att hemförsäkringen gäller för alla i familjen och hushållet. Har du ett för lågt försäkringsbelopp kan du bli underförsäkrad.

Vad är en trafikskada?

Enligt trafikskadelagen är en trafikskada är en skada som uppkommit ”till följd av trafik”. Lagen omfattar gångtrafikanter, cyklister, passagerare och förare som blir påkörda i trafiken av ett motorfordon.

Vad är en allriskförsäkring?

Allriskförsäkring kallas ibland oturs- eller drulleförsäkring och gäller när du råkar ut för något som den vanliga boendeförsäkringen inte täcker. Det kan vara sånt som händer när du är stressad eller har en dålig dag. Du kanske tappar mobilen från balkongen eller glömmer plånboken på bussen.

Vad menar man med ansvarsskydd och rättsskydd?

Ibland händer det som inte ska hända och du råkar skada någon annan eller deras saker. Ansvarsförsäkring eller ansvarsskydd som det också kallas, är en del av din hemförsäkring och ersätter dig om någon skulle kräva att du ska betala skadestånd. Det som täcks är bland annat rättegångskostnader samt själva skadeståndet.

Vad är en ansvarsförsäkring?

SVAR: En ansvarsförsäkring gäller om någon riktar ett skadeståndsanspråk mot det försäkrade företaget. Försäkringsbolaget utreder då om skadeståndsskyldighet finns, för den försäkrades talan vid rättegång eller förhandling och betalar eventuellt skadestånd.

Vad täcker hemförsäkringen vid resa?

Det ingår en reseförsäkring i alla hemförsäkringar. Den gäller i 45 dagar och räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Hemförsäkringarnas reseskydd ger ersättning för de viktigaste händelserna du kan råka ut för på en resa, till exempel akut sjukdom och olycksfall.

Kan man få ut två hemförsäkringar?

Att ha två olika försäkringar tecknade hos olika bolag för samma egendom är inte olagligt, utan tvärtom fullt tillåtet. Fenomenet kallas för dubbelförsäkring och regleras i 6:4 Försäkringsavtalslagen (se här).

Vad menas med medicinsk invaliditet?

Medicinsk invaliditet innebär en permanent skada och kan vara fysisk såväl som psykisk. Det kan handla om nedsatt kognitiv förmåga eller bestående men. Synbara skador som förlust av lem innebär att den skadade har drabbats av medicinsk invaliditet.

Vad är Trafikförsäkringsföreningen?

Vi ger ersättning till den som blivit skadad eller fått något förstört av ett oförsäkrat, okänt eller utländskt fordon. Om ett sådant fordon orsakar en skada så finns det inget försäkringsbolag som kan betala ut ersättning. Då hjälper TFF till.

När gäller inte allriskförsäkring?

Om du skadar andras saker Råkar du av misstag göra sönder någon annans saker är det däremot inte drulleförsäkringen som är aktuell. Då handlar det för det mesta istället om den drabbade personens egen försäkring. Skulle du bli skadeståndsskyldig kan din ansvarsförsäkring hjälpa dig. Den ingår alltid vår hemförsäkring.

Vad ingår i Drulleförsäkringen?

​​​​​​​​​Drulleförsäkring Drulleförsäkring kallas även allriskförsäkring och ersätter den typ av vanliga skador som uppstår genom plötsliga och oförutsedda händelser. Bland annat om du tappar något eller blir bestulen utanför hemmet, eller om du själv råkar slå sönder något där hemma.

Share this post