Rekommendationer

Ar man skyldig att forsorja sin sambo?

Är man skyldig att försörja sin sambo?

Till skillnad mot äktenskapsbalken som reglerar frågor kring äktenskap innehåller sambolagen ingen bestämmelse om underhållsplikt gentemot den andra sambon. Tyvärr så finns det ingen föreskrift om att din sambo är skyldig att försörja dig, eller hjälpa till med det ekonomiska, till dess att ni flyttat isär.

Hur avgör man vem som äger egendomen i ett samboförhållande?

I Sverige finns det inga regler som ger en sambo rätt att ärva den andre sambon efter dennes bortgång. Kvarlåtenskapen tillfaller istället den avlidnes barn eller andra släktningar enligt 2 kap ÄB. En sambo har dock rätt till bodelning, som ovan nämnts, innan den avlidnes arvingar har rätt till arv.

Vad har en sambo rätt till?

Sambolagen kan ge din sambo rätt att överta egendom till ett värde av hälften av samboegendom genom bodelning. I en bodelning ingår endast viss begränsad egendom, så kallad ”samboegendom”, 3 § och 8 § SamboL.

Måste man vara skriven på samma adress för att vara sambo?

Med parförhållande avses att samborna ska bo tillsammans i ett förhållande som det normalt ingår ett sexuellt samliv. Man behöver inte vara skrivna på samma adress för att anses vara sambos.

Har man rätt till socialbidrag om sin sambo jobbar?

En make, partner eller sambo med inkomst anses isocialtjänstlagens mening i regel kunna tillgodose dessa behov. ISocialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd (s 18) framgår att makars,registrerade partners och sambos inkomster bör räknas som gemensamma vidprövningen av rätten till ekonomiskt bistånd.

Måste jag försörja min man?

Både du och din make måste försörja varandra så länge ni är gifta. Du kan inte tvinga din make att betala hyran, men du kan vända dig till domstolen för att fastställa att du ska få ett underhållsbidrag av din make. Med underhållsbidraget kan du sedan betala hyran och andra nödvändiga utgifter.

Kan man avtala bort sambolagen?

Sambolagen och samboavtal Sambolagen är en dispositiv. Detta betyder att den kan avtalas bort. Det går att avtala om att sambolagens regler om bodelning inte ska gälla (sambolagen 9 §). Detta gör man genom ett samboavtal.

Har min sambo rätt till mina sparpengar?

Som svar på din fråga, nej din sambo har inte rätt till dina sparpengar om ni skulle separera. Det hon har rätt till är hälften av er samboegendom, det vill säga er gemensamma bostad och bohag, om det förvärvades för gemensamt bruk.

Hur länge ska man bo ihop för att sambolagen ska gälla?

I sambolagen står: ”Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.” Som du ser ska det vara stadigvarande. Det anses att det inte räcker med ett par veckor, men exakt hur länge, finns inte skrivet någonstans.

Hur länge ska man ha bott ihop för att sambolagen ska gälla?

Angående tiden för att stadigvarande bo tillsammans finns ingen exakt tidpunkt, men om ni båda är folkbokförda på adressen räcker det för att det ska föreligga en presumtion om att ni är sambos.

Lag (2011:493). 29 § Den sambo som domstolen har berättigat att bo kvar i bostaden till dess att bodelning har gjorts har rätt att använda även det gemensamma bohag som finns i bostaden och som tillhör den andra sambon. Domstolen får dock beträffande viss egendom bestämma annat.

Share this post