Ny

Hur fungerar en klaffbro?

Hur fungerar en klaffbro?

Klaffbro är en sorts öppningsbar bro. Den är en rörlig bro, där en eller ett par delar av bron kan fällas upp i lodrätt eller nära lodrätt läge. Mekanismen är numera för det mesta elektrisk driven, men kunde tidigare drivas av dragdjur, såsom åsnor, oxar eller hästar.

Vilka delar består en bro av?

Alla slags broar byggs i stål, allt från små gångbroar till kombinerade väg- och järnvägsbroar mellan två länder som Öresundsbron. Dagens stålbroar är egentligen oftast en kombination av stål och betong där den bärande brokonstruktionen oftast byggs i stål och farbana eller järnvägstråg byggs i betong.

Hur är en balkbro uppbyggd?

Balkbroar består av raka, långa balkar som vilar på bropelare. Bropelarna håller tyngden uppe och för lasten vertikalt ner i marken. Underlaget, där bropelarna står, kan behöva förstärkning så att inte marken förskjuts och bropelaren ställer sig snett. Balkbroar utsätts för både tryck- och dragkrafter.

Vad är en klaffbro byggd av?

Fyrtiotre meter lång och byggd med nitade plåtbalkar, i en stil som för tiden både var tekniskt och designmässigt banbrytande. Då den invigdes var den Europas längsta klaffbro. I folkmun kallas den både klaffbron, Järnvägsbron, Tyska bron och UVHJ-bron.

Hur fungerar rörliga broar?

Öppningsbara broar av trä byggs i regel som ”holländska” klaffbroar. Det öppningsbara spannet, klaffen, vrider sig kring en axel vid den ena änden. En portal vid samma ände bär upp vågarmen som med motvikter balanserar klaffens tyngd.

Vilka faktorer bör man tänka på vid val av Brotyp?

Olika brotyper och material har olika optimala livslängder beroende på t. ex. miljöhänsyn, utbytbarhet och nedbrytningsförlopp. En mindre be- ständig men utbytbar konstruktion kan exempelvis var mer optimal om bättre beständighet innebär att miljöfarliga produkter måste användas.

Share this post