Allmänning

Vad raknas som investeringar?

Vad räknas som investeringar?

Investering definition: att man medvetet väljer att göra en insats i form av pengar eller tid för att uppnå en viss nytta. När det gäller privatekonomi kan man även se olika källor definiera investering som en sparandeform med avkastningsmål.

Vad är en investering kommun?

En investering är en kapitalsatsning som får konsekvenser under en längre tid och som görs i syfte att skapa en framtida nytta för kommunens verksamheter.

Vad är ett investeringsprojekt?

Med flerårigt investeringsprojekt avses ett projekt som har budget för mer än ett år och/eller som har redovi- sade utgifter innevarande år och/eller föregående och kommande år.

Vad är syftet med investeringskalkyler?

Investeringskalkyler används i många sammanhang för att bedöma långsiktiga investeringar. Företag använder dem för att planera inköp av ny utrustning och nya lokaler, bedöma nya produkter, jämföra olika tillverkningsmetoder, och så vidare.

Vad kan en investeringskalkyl respektive en kostnadskalkyl innehålla?

LCC är ett sätt att beräkna och jämföra kostnader mellan olika alternativ men det finns också andra sätt. En investeringskalkyl kan fungera som ett beslutsunderlag för i olika situationer, som exempelvis: huruvida man ska genomföra en investering eller avstå

Vad avkastning?

Avkastning (”rate of return” eller ROR på engelska) är vinsten eller förlusten som en investering genererar under en viss tidsperiod uttryckt som en procentandel av den ursprungliga investeringen. En positiv avkastning innebär att positionen gett vinst medan en negativ avkastning innebär att den gått med förlust.

Är maskiner inventarier?

Reglerna om inventarier är tillämpliga på maskiner och andra inventarier som ett företag innehar för stadigvarande bruk.

När blir det en investering?

Kort sagt kan man säga att ditt inköp räknas som en investering när du köper en så kallad anläggningstillgång. En anläggningstillgång är en någonting som är avsett att användas i verksamheten under en längre period och har en ekonomisk livslängd på minst ett år – i de flesta fall betydligt längre än så.

Redovisningsmässig term för en typ av inventarier. Maskiner skrivs av planenligt utifrån respektive maskins ekonomiska livslängd. För att hålla ordning på varje maskin (anskaffningsvärde, avskrivningar osv) krävs någon form av anläggningsregister.

Share this post