Populära

Maste man besikta kamin?

Måste man besikta kamin?

Eldstaden ska besiktigas av sotare innan du eldar När den nya eldstaden är på plats vill man gärna sätta igång och elda direkt, men innan du får ta din nya kamin eller kakelugn i bruk måste den besiktigas och godkännas av en behörig sotare.

Vilka regler gäller för braskamin?

Du behöver inte bygglov när du bara ska nyinstallera eller ändra en kamin eller panna. Däremot behöver du göra en anmälan till kommunen när du nyinstallerar en panna eller kamin. Det krävs också en anmälan om du ska göra en väsentlig ändring.

Är vedeldning tillåtet?

Det är förbjudet och kan vara straffbart att elda med avfall, målat eller tryckimpregnerat trä, spånplattor eller dylikt. Använd endast torr lövved. Fuktig ved ger dåligt värmeutbyte och stora utsläpp av luftföroreningar.

Kan man ha kamin i lägenhet?

Att installera en braskamin i en lägenhet är fullt möjligt. Med en befintlig skorsten i fastigheten och en positivt inställd bostadsrättsförening finns förutsättningarna för att kunna elda hemma trots att man bor i stan.

Måste man besikta skorsten?

Din eldstad och skorsten måste sotas och kontrolleras för att få användas och för att minimera risken för sotbrand. Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats.

Vad kostar besiktning av kamin?

En besiktning av en eldstad/rökkanal kostar normalt mellan 1900 och 2500 kronor.

Får vem som helst montera in en kamin?

När du köper en kamin följer det med en monteringsanvisning i de allra flesta fall. Så länge du följer anvisningarna noga är det inga större problem att utföra installationen själv. Om du gör hål i taket för skorstenen behöver du dock täta på ett ändamålsenligt sätt.

Vad krävs för att sätta in en kamin?

För att installera en kamin i din bostad måste du först söka bygglov eller göra en bygganmälan. I de flesta fall krävs det bara en bygganmälan, men detta varierar från kommun till kommun. Är du osäker på vad som gäller i just din kommun kan du titta på deras hemsida under fliken byggnadsnämnden.

Får man elda med ved i tätbebyggt område?

Av miljö- och hälsoskäl är det normalt förbjudet att elda i tätbebyggda områden, men det kan vara tillåtet under särskilda perioder.

Får man ha Etanolkamin i lägenhet?

En etanolkamin är rökfri kamin utan behov för skorsten. Därför är etanolkaminen perfekt för lägenheter och hus utan skorstenar, eftersom de endast kräver normal ventilation tack vare bioetanolen.

Är bioetanol farligt?

Är bioetanol farligt? Bioetanol skall inte utgöra något annat än denaturerad alkohol, vilket gör den oanvändbar för människan att dricka. I jämförelse till bränngelé och likannde, så brinner bioetanolen med ren låga och inga restprodukter uppstår som kan ge oangenäm doft eller ångor i Ert hem.

Share this post