Innehållsförteckning
- 1 Hur många reaktorer är igång i Sverige?
- 2 Vilka säkerhetssystem har vi i våra kärnkraftverk?
- 3 Är kärnkraft olönsam?
- 4 Hur många kärnkraftverk är i drift?
- 5 Vilka säkerhetssystem har man för att undvika att radioaktiv strålning läcker ut från kärnkraftverket?
- 6 Varför ska den svenska kärnkraften avvecklas?
- 7 Hur mycket kostar 1 kWh kärnkraft?
Hur många reaktorer är igång i Sverige?
Kärnkraft i Sverige produceras 2021 vid sex aktiva kärnreaktorer, fördelade på tre anläggningar: Forsmarks kärnkraftverk (tre reaktorer), Oskarshamns kärnkraftverk (en reaktor) och Ringhals kärnkraftverk (två reaktorer). De två reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005.
Vilka säkerhetssystem har vi i våra kärnkraftverk?
De flesta säkerhetssystem på ett kärnkraftverk har till uppgift att kyla reaktorn och se till att trycket inte blir för högt i reaktorinneslutningen. Systemen fungerar så här: Det finns ofta dubbla eller flerdubbla säkerhetssystem för samma uppgift. Detta kallas redundans.
När röstades kärnkraften bort?
Riksdagen beslutade efter omröstningen att kärnkraften skulle avvecklas, och satte upp ett ”slutdatum” 2010 när den sista reaktorn skulle vara ur bruk. Detta årtal baserade sig på att kärnkraftverkens livslängd bedömdes till 25 år, och den sista reaktorn planerades få starta 1985.
Är kärnkraft olönsam?
Sommaren 2020 var stabiliteten i kraftsystemet på allvar i fara. En blåsig vår, mycket vatten i dammarna och en dämpad efterfrågan under pandemin gav låga elpriser under våren. Det gjorde det olönsamt att driva reaktorerna. Ägarna förlängde då sommarens underhållsstopp.
Hur många kärnkraftverk är i drift?
Sverige har från år 2021 sex kärnkraftsreaktorer i drift som producerar ungefär en tredjedel av den el som vi använder.
Hur många reaktorer har Oskarshamn?
Kärnkraftverket har tre reaktorer varav en är i drift och två har stängts av permanent. Kraftverket ägs av OKG Aktiebolag, som i sin tur ägs till 54,5 % av Uniper Sverige och 45,5 % av Fortum Sweden AB. Oskarshamn 1 (O1) togs i kommersiell drift 1972 och stängdes av permanent i juni 2017.
Vilka säkerhetssystem har man för att undvika att radioaktiv strålning läcker ut från kärnkraftverket?
Om värsta tänkbara olycka skulle inträffa och alla säkerhetssystem slutat fungera, det vill säga om en härdsmälta skulle inträffa, får radioaktivitet fortfarande inte läcka ut till omgivningen. Sveriges kärnkraftverk har därför ytterligare ett säkerhetssystem bestående av filter.
Varför ska den svenska kärnkraften avvecklas?
Ja, och det finns flera skäl till att avveckla den svenska kärnkraften. Några av de viktigaste är: De svenska kärnkraftverken är gamla och många av de reaktorer som används idag behöver ersättas inom kort. Vi har dessutom en bred politisk energiuppgörelse om att all elproduktion ska vara helt förnybar till 2040.
Får man forska på kärnkraft?
Det har aldrig funnits något förbud att forska kring kärnkraft, tvärtom har Sverige haft sån forskning ända sedan 50-talet. Att forskningen inte lett till någon kärnkraftsteknik som energimarknaden vill investera i är en annan fråga.
Hur mycket kostar 1 kWh kärnkraft?
Ny kärnkraft beräknas kosta 50-110 öre/kWh globalt, men de senaste exemplen på ny kärnkraft i EU kostar så mycket som 1 kr/kWh. Detta kan jämföras med landbaserad vindkraft som kan byggas i Sverige för 34 öre/kWh.