Frågor

Vad ar alternativa prov?

Vad är alternativa prov?

2 Med alternativa prov menas exempelvis dramatiseringar, rollspel, filmatiseringar, kampanjer, etcetera. sida eftersom den mäts i mer eller mindre, snarare än i djupt eller ytligt. Fakta återfinns oftast i ett givet sammanhang och förståelsen av sammanhanget avgör vad som är väsentliga fakta.

Hur bedömer du elevernas kunskap på ett likvärdigt sätt?

För att elever ska bli bedömda likvärdigt krävs att alla får lika möjligheter till lärande utifrån vad den enskilda individen har för behov och förutsättning- ar. Det i sin tur kräver hög kompetens hos läraren som måste skapa en undervisning som ständigt anpassas till alla elevers behov och förutsättningar.

Vad är autentiskt lärande?

I autentiskt lärande får elever arbeta med relevanta problem på ett sätt som liknar hur kunskap används utanför skolan. Förutom att bidra till lärande kan det också öka elevernas intresse för naturvetenskap. Men autentiskt lärande för också med sig en rad utmaningar.

Vad är autentiska bilder?

Använd bilder som visar människor och miljöer som de faktiskt ser ut, med de ojämnheter och skevheter som finns i verkligheten. Bilden kan vara autentisk och samtidigt förmedla helt olika varumärkesidentiteter beroende på bildens manér i övrigt.

Vad är Individrelaterad bedömning?

Den nivårelaterade bedömningen ger svar till hur väl elevernas inlärning svarar mot vissa mer eller mindre avancerade kategorier av kunskap och den individrelaterade bedömningen ger tydlig information om sådant som beskriver och värderar hur individen utvecklas.

Vad är skillnaden mellan summativ och formativ bedömning?

Till skillnad från summativ bedömning, som ofta handlar om att summera resultat i slutet av en kurs eller period, är formativ bedömning till för elevers lärande. I enlighet med det formativa arbetssättet ska man bedöma elever för att främja deras lärande, menar Klapp.

Hur relaterar du den formativa bedömningen till kunskapskraven?

40. En formativ bedömningsprocess kännetecknas av att målen för undervisningen tydliggörs, att information söks om var eleven befinner sig i förhållande till målen och att återkoppling ges som talar om hur eleven ska komma vidare mot målen. De tre frågor som lärare och elev måste ställa är: Vad är målet?

På vilket sätt hänger den formativa bedömningen samman med den Summativa?

Det kan ske i form av att eleven får återkoppling under arbetet med den uppgift som utgör bedömningsunderlag. Den information som ett summativt prov ger kan i efterhand användas för att stärka elevens lärande med utgångspunkt i den information som provet gett om elevens kunskaper.

Vad är ett Tillämpningsprov?

Vanligaste formen är tillämpningsprov. Eleverna bedöms hur de praktiskt handlar i en situation. Bedömningen kräver inte tolkning och blir därför oberoende av vem som bedömer. Går fortare att rätta och är lättare att jämföra.

Vad är autentisk bedömning?

Vid autentisk bedömning bedöms den studerandes kunskapsnivå i verkliga, praktiska situationer genom så kallad prestationsbedömning.

Vad är autentiska texter?

En text kan kallas autentisk om den tjänar syftet att utveckla läsarens förståelse i riktning mot att nå samma nivå som en infödd läsare. Det innebär att själva handlingen är autentiskt då inlärning är autentiskt även om inte språket är autentiskt.

Vad menas med autentiska?

Att vara autentisk betyder att vara vad man utger sig för att vara. Inte att förställa sig, utan att vara äkta, pålitlig och trovärdig inför andra.

När använder man summativ bedömning?

I en summativ bedömning kan syftet vara att så tydligt som möjligt informera eleven om läget i förhållande till kunskapskraven eller att eleven ska förstå hur prestationen i ett prov relaterar till betygsskalan.

Share this post