Trendig

Hur gar en tvisteforhandling till?

Hur går en tvisteförhandling till?

Skriv förhandlingsframställan För tydlighetens skull och för att inte riskera att missa någon tidsfrist rekommenderar vi att du gör framställan skriftligen. Motparten kan också begära att framställan ska vara skriftlig och ange den fråga man vill förhandla om.

Vem påkallar förhandling enligt 11 MBL?

Om arbetsgivaren planerar förändringar på arbetsplatsen Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL). Arbetsgivaren ska påkalla förhandlingen i så god tid som möjligt och innan denne har fattat beslut om förändringen.

Vilken informationsskyldighet har arbetsgivaren?

Arbetsgivarens informationsskyldighet Arbetsgivaren har även en informationsskyldighet som regleras i 19 § MBL. Arbetsgivaren ska fortlöpande hålla de fackliga organisationerna underrättade om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom riktlinjerna för personalpolitiken.

Vad är 29 29 principen?

I AD 1929 nr 29 utkristalliserades det som kallas för 29/29-principen. Principen innebär att arbetsgivarens omplaceringsrätt avgränsas. För att en omplacering ska vara giltig måste arbetstagarens nya arbetsuppgifter ha ett naturligt samband med arbetsgivarens verksamhet.

Vad är en Intresseförhandling?

Frågor där medlemmarna vill åstadkomma en förändring är ofta intresseförhandlingar. Det är oftast frågor som ligger nära vardagen i jobbet, och där vi ser att det finns förbättringsmöjligheter som gynnar både medarbetare och arbetsgivare. Exempel på frågor som kan drivas som intresseförhandling är: Friskvårdsbidrag.

Vad innebär förhandlingsskyldighet?

Primär förhandlingsskyldighet. Primär förhandlingsskyldighet innebär att en arbetsgivare med kollektivavtal på eget initiativ ska förhandla med det eller de fackförbund som har kollektivavtal på arbetsplatsen, inför olika typer av beslut.

Hur går en central förhandling till?

Central förhandling nästa steg De centrala parterna har samma uppgift som de lokala haft: att lösa tvisten. Det handlar inte om att slå fast vem som har gjort rätt eller fel. Det gäller att hitta en lösning som passar parterna.

Kan man förhandla en rättstvist enligt 11 MBL?

Fremias Medbestämmandeavtalet (som reglerar medbestämmandefrågor) och Huvudavtal (som reglerar rättstvister) kompletterar MBL. I dessa förhandlingsordningar föreskriver att förhandling ska ske såväl lokalt som centralt samt inom vilka frister.

Share this post