Frågor

Vad ar aktiebolagslagen?

Vad är aktiebolagslagen?

Lagen reglerar hur bolag får startas, struktureras, drivas och avvecklas. Den tar upp ägarnas ansvar och hur tillgångar och aktier får hanteras, samt samspelet mellan majoritets- och minoritetsägare. Även hur värden får överföras mellan olika aktiebolag.

I vilket kapitel i aktiebolagslagen regleras att aktier får ha olika röstvärde?

3 § Om en föreskrift enligt 2 § innebär att aktierna skall ge olika rätt till bolagets tillgångar eller vinst eller att aktierna skall ha olika röstvärde, skall det i föreskriften anges vilken företrädesrätt aktieägarna skall ha vid sådan nyemission av aktier eller sådan emission av teckningsoptioner eller konvertibler …

Var hittar jag min aktiebok?

I vanliga aktiebolag, sådana som inte är avstämningsbolag, är aktieboken offentlig och ska hållas tillgänglig för allmänheten hos aktiebolaget.

Vem är delägare i aktiebolag?

Aktieägarna äger aktier i ett aktiebolag Den som äger aktier i ett företag kallas aktieägare. Både juridiska personer och fysiska personer kan äga aktier. Aktieägare kan bo och vara medborgare i vilket land som helst. Aktier kan betalas med pengar eller egendom .

Vilka aktiebolag finns?

Det finns privata och publika aktiebolag . De flesta aktiebolag är privata aktiebolag. Privata aktiebolags aktier får inte erbjudas till fler än 200 personer. Publika aktiebolag måste ha 500 000 kronor i aktiekapital.

Får aktier ha olika röstvärde?

Röstvärdet för varje aktie i det ena aktieslaget kan vara ett annat än det för varje aktie av det andra slaget. Det är viktigt att känna till att aktiebolagslagen inte tillåter att röstvärdet för en aktie är högre än tio gånger röstvärdet för en annan aktie.

Vilken är största tillåtna skillnad i röstvärde enligt aktiebolagslagen ABL mellan aktier i samma bolag?

Enligt den nu gällande aktiebolagslagen får bolag utge aktier med olika röstvärde. Ingen aktie får ha ett röstvärde som överstiger tio gånger röstvärdet för annan aktie. Skillnaden i röstvärde, vad vi i detta betänkande kallar röstvärdesdiffe- rensen, får alltså vara högst 1:10.

Hur kan en aktiebok se ut?

Aktieboken ska innehålla: aktienummer (aktierna tas upp i nummerföljd i aktieboken) införingsdatum, exempelvis datum för överlåtelse. aktieägarens namn och personnummer/organisationsnummer samt postadress.

Hur fyller jag i en aktiebok?

Att lägga upp en ny aktiebok och registrera aktieägare Börja med att fylla i bolagets namn och organisationsnummer samt datum. Registrera den första aktieägaren genom att klicka på knappen Ny. När båda aktieägarna är upplagda uppdaterar du text och får fram aktieboken i ordbehandlaren.

Share this post