Rekommendationer

Vad forvarrar endometrios?

Vad förvärrar endometrios?

Läkemedel med hormoner. Endometrios blir värre av hormonet östrogen. Det finns behandling som kan minska östrogenet i kroppen. Det sker med hjälp av läkemedel som gör att du slutar få ägglossning och mens.

Hur lång tid tar det att få diagnos endometrios?

Tyvärr dröjer det i genomsnitt ungefär 8 år innan kvinnor med endometrios får sin diagnos fastställd efter det att de själva börjat inse att deras smärtor inte är normala. Besvären missförstås ofta av skolsköterskor, ungdomsmottagningar, husläkare, gynekologer och annan vårdpersonal.

Vad är Endometrit?

Infektion i livmodern är en av de vanligaste orsakerna till att få feber efter en förlossning. Med behandling brukar man känna sig bättre redan efter några dagar. Infektionen kallas även endometrit.

När debuterar endometrios?

Kunskapen kring endometrios är dålig, både bland allmänheten och i sjukvården. Tid från symtomdebut till diagnos ligger i dag på 5–7 år, och medelålder vid diagnos är enligt Socialstyrelsens beräkning 37 år. Detta trots att symtomen ofta börjar under tonåren.

Hur kan man upptäcka endometrios?

Det vanligaste fyndet vid gynekologisk undersökning är smärta och ömhet på livmoderns bakre yta. Där kan man känna knölar som är mycket ömma för beröring. Det dröjer i genomsnitt 7–9 år innan endometriospatienter får rätt diagnos.

Kan endometrios vara farligt?

Endometrios är en vanlig sjukdom som kännetecknas av plågsamma smärtor, framförallt i samband med mens. Sjukdomen beror på att det börjat växa livmoderslemhinna utanför livmodern. Om du har tecken på endometrios, till exempel svåra menssmärtor, bör du söka vård.

Hur påverkar endometrios fertiliteten?

I äggstockarna kan endometriosen visa sig som cystor, vilka kan växa till flera centimeter i diameter. Cystorna förstör normal vävnad i äggstockarna, vilket kan leda till avsevärt nedsatt funktion och genom detta till infertilitet.

Share this post