Blogga

Vad betyder Inteckningsfri avstyckning?

Vad betyder Inteckningsfri avstyckning?

Inteckningsfri avstyckning I samband med att vi genomför en avstyckning kan du ansöka om att inteckningarna från den ursprungliga fastigheten inte ska följa med den nya fastigheten. Det är speciellt fördelaktigt ifall fastigheterna inte ska ha samma ägare.

Vad kostar en avstyckning?

Det är regeringen som beslutar om vilken avgift som ska gälla för Lantmäteriets tjänst. Timpriset varierar beroende på hur senior lantmätaren är och för vissa åtgärder gäller fasta belopp. Om det inte behövs göras någon fastighetsbestämning landar priset för en avstyckning i normalfallet mellan 50 000 – 60 000 kronor.

Vad kostar det att stycka av en fastighet?

Priset för att stycka av en fastighet börjar runt drygt 35 000 kronor, men beror så klart på flera faktorer. I normalfallet slutar priset under 50-60 000 kr om det inte behövs fastighetsbestämning.

Hur lång tid avstyckning?

En avstyckning inom detaljplanlagt område kan kosta 50 000 kr. Räkna med en viss väntetid innan ditt ärende kan behandlas. Normalt är det cirka tre till fyra månaders väntetid innan man kan börja och på vissa orter kan det vara runt sex månaders väntetid.

Kan man sälja fastighet innan avstyckning?

Köp av ”del av fastighet” Att köpa del av fastighet innan avstyckning är dock förenat med fallgropar. Köpehandlingen måste utformas på rätt sätt och ansökan om avstyckning ska göras inom sex månader. Sker inte detta är köpet inte giltigt.

Hur små tomter får man stycka av?

Det är inte tomtens storlek som avgör om du får stycka av. Tomten ska vara lämplig för ändamålet och ett förhandsbesked om bygglov krävs innan du kontaktar Lantmäteriet. Ett förhandsbesked om bygglov kräver inte en färdig husritning.

Vem betalar för avstyckning?

Som standard så går Lantmäteriets faktura för avstyckning till lagfaren ägare av fastigheten. Detta går dock i särskilda fall att ändra. I vissa fall väljer Lantmäteriet att delfakturera ett ärende. Även i de fall där Lantmäteriet inte medger avstyckning så utgår en kostnad för deras arbete.

Hur lång tid tar avstyckning av tomt?

Hur lång tid tar Lantmäteriet?

Handläggningstiden beräknas vara 7 arbetsdagar*. Detta under förutsättning att ärendet inte behöver kompletteras. * Beräkningen är en uppskattning, bara helgfria vardagar räknas som arbetsdagar. Till denna handläggningstid tillkommer två arbetsdagar innan du har ditt beslut i brevlådan.

Share this post