Frågor

Vad hander om koparen drar sig ur?

Vad händer om köparen drar sig ur?

I de flesta fall ska ett kontrakt signeras för att affären ska bli giltig. Det kan dock innebära att säljaren har rätt till ersättning om köparen drar sig ur affären innan kontrakt skrivits. Kontakta genast mäklaren om detta händer.

Får en mäklare ljuga?

En mäklare kan heller inte hållas ansvarig för upplysningar de lämnat om de inte medvetet ljugit eller undanhållit viktig information. Det kan exempelvis hända att de har tillgång till information som inte kommer direkt från säljaren utan från tidigare uppdrag eller genom insikter utifrån yrkeskunskap.

Vad händer när köparen inte fullföljer kontraktet?

Säljaren är således inte bara hänvisad till hävning och skadestånd, utan kan stämma köparen och kräva att köparen skall fullfölja avtalet. Men oftast föredrar säljaren att häva, göra en omförsäljning och kräva skadestånd. Då får säljaren åtminstone den nya köpeskillingen utan att behöva tvista vid domstol.

Kan man ångra ett husköp om man har skrivit på?

Säljaren har ingen skyldighet att låta dig ångra köpet. Istället kan denne kräva att du fullgör köpet. Om du inte går med på att göra det begår du ett väsentligt avtalsbrott. Då kan säljaren istället häva köpet och begära skadestånd för ekonomiska skador.

Kan man begära ut budgivare?

Efter försäljningen har övriga spekulanter enbart rätt att veta att bostaden eller fastigheten såldes till någon annan, de har ingen rätt att få ut uppgifter om personer som lagt bud.

Måste man ha lånelöfte för att buda?

Innan budgivningen Om du ska låna pengar till bostadsköpet behöver du ett lånelöfte för att kunna lägga bud. Det är ett sätt för mäklaren och säljaren att veta att du verkligen är en seriös köpare. Samtidigt är det en trygghet för både dig och säljaren att affären går till på ett tryggt sätt.

Måste jag sälja innan jag köper nytt?

Många banker kräver att du säljer din bostad först – för att de ska garantera finansieringen för din nya bostad. Oftast behövs ett påskrivet köpeavtal för den gamla bostaden för att ge lån till den nya. Du riskerar inte att stå med två bostäder, brygglån och dubbla boendekostnader.

När man har vunnit budgivningen?

När du har vunnit budgivningen Kontakta banken och berätta att du vunnit budgivningen och ska skriva kontrakt. Banken omvandlar då ditt lånelöfte till en låneansökan. I stora drag ser bedömningen ut som när du tar ett lånelöfte. Skillnaden är att låneansökan gäller för en specifik bostad, alltså den du ska köpa.

Vad händer om man har köpt en lägenhet och inte får sin såld?

Om du inte får din bostad såld kan du bli tvungen att dra dig ur ditt köp och därmed begå avtalsbrott (ev. bli skadeståndskyldig). Du vet inte exakt hur mycket du kommer få för din bostad. Detta påverkar t ex hur mycket du kommer att kunna lägga i kontantinsats för den nya bostaden.

Vilka rättigheter att köpa har den som vunnit en budgivning?

Tänk på det här

  • Säljaren bestämmer vem som får köpa – inte mäklaren.
  • Bud är inte bindande.
  • Budgivningen är öppen tills kontraktet är undertecknat.
  • Mäklaren ska framföra alla bud till säljaren.
  • Bud kan förenas med olika typer av villkor.

Vad händer om köparen inte betalar köpeskillingen?

Fullfölj avtalet eller häv köpet och begär skadestånd Det är viktigt att se till att kontraktshandlingarna är utformade så att det är ett kontraktsbrott att inte betala köpeskillingen. Du kan i det läget välja mellan att kräva att köparna fullföljer avtalet eller att häva köpet och begära skadestånd från köparna.

Share this post