Allmänning

Vad menas med elleverantor?

Vad menas med elleverantör?

6 § Med elleverantör avses den som yrkesmässigt levererar el som har producerats av honom själv eller någon annan.

Vilka typer av koncessioner finns beträffande överföring el?

Nätkoncession för linje.

  • Nätkoncession för område.
  • Koncession för naturgasledning.
  • Tillstånd att anlägga vissa rörledningar.
  • Undantag från kravet på nätkoncession – IKN.
  • Lagar och regler koncessioner.
  • Kontakta oss på Tillstånd och prövning.
  • Vad menas med nätkoncession?

    Nätkoncession – en grundförutsättning för att få överföra el Elledningar får inte byggas eller förvaltas utan särskilt tillstånd, så kallad nätkoncession. Dessa tillstånd meddelas av Energimarknadsinspektionen i enlighet med ellagen.

    Vad är nätverksamhet?

    Ett företag som bedriver nätverksamhet ansvarar för drift och underhåll och utbyggnad av sitt ledningsnät och dess anslutning till andra ledningsnät. Företaget svarar också för att dess ledningsnät är säkert, tillförlitligt och effektivt och för att det på lång sikt kan uppfylla rimliga krav på överföring av el.

    Vilken beteckning har ellagen?

    Ellag (1997:857) (EL) | Lagen.nu.

    Vilket nätområde har jag?

    På sajten nätområden.se kan du kan lista alla nätområden i en kommun, avgöra vilket elområde ett lokalnät tillhör och ta reda på vem som är nätägare i ett lokalnät eller kommun.

    När behövs nätkoncession?

    Elnät eller elledningar som ligger i eller på en byggnad får användas för att överföra el till andra utan att det krävs nätkoncession. Det gäller även om elledningen eller elnätet aldrig har använts uteslutande för överföring till nätägarens verksamhet.

    Vad menas med systemansvar?

    Kraftsystemets leveranssäkerhet är ett gemensamt ansvar. Alla som ansluter en anläggning till kraftsystemet ansvarar för att den egna anläggningen följer gällande krav och fungerar driftsäkert. För att säkerställa att kraftsystemet är driftsäkert på kort och lång sikt finns så kallade systemansvariga.

    Vad menas med balansansvar?

    Ett elhandelsföretag (benämns elleverantör i ellagen) måste leverera lika mycket el som dess kunder förbrukar. Det ekonomiska ansvaret för detta kallas balansansvar. Elhandelsföretaget kan antingen själv ta det ansvaret eller anlita ett företag som ansvarar i dess ställe.

    Vem äger regionnätet?

    Regionnäten ägs av större elnätsföretag. Regionnätet använder vanligtvis spänning på 130 kilovolt (kV).

    Vilka äger regionnätet?

    Regionnäten ägs till största delen av tre bolag: Eon, Vattenfall och Ellevio. Det finns ungefär 160 lokala elnätsföretag i Sverige, men hur stora områden de hanterar varierar stort. En del mindre företag förvaltar bara några kilometer ledning, medan andra äger tusentals mil.

    Share this post