Blogga

Vad Hur Varfor planering?

Vad Hur Varför planering?

Det är ur ett lärandeperspektiv bättre än att tvingas läsa igenom syftestext, centralt innehåll och kunskapskrav (ofta presenterade i matrisform). En planering ska fungera som ett stöd för elevernas lärande, väcka tankar och i bästa fall utmana eleverna (kognitiva konflikter).

Vad behöver lärare känna till innan de kan planera sin undervisning?

När det gäller lektionsplanering måste läraren tänka på vad klassen kan sedan tidigare och vad den vill att eleverna ska lära sig under lektionen. Läraren bör också tänka på vilket material som finns att tillgå, organisation av klassen vid aktiviteter, vilka övningar som ska ingå och hur de ska ske.

Vad ska man tänka på när man planerar lektion?

  1. Vilket arbete behöver då en lärare göra för att skapa genomtänkta lektionsplaneringar?
  2. Vilka mål har du för lektionen (det vill säga vad vill du att eleverna ska kunna och förstå om matematik efter lektionens slut)?
  3. Vilka frågor ska du ställa medan eleverna arbetar, indivi-

Varför Lektionsstruktur?

Skolinspektionens granskning visar att studiero bland annat främjas av: tydliga lektionsstrukturer, ett tydligt fokus på undervisningen och. en trygg och stödjande lärmiljö som ger goda förutsättningar för eleverna att följa undervisningen.

Vad ska en lektion innehålla?

Att förväntningarna och arbetssätt är tydliga, att visa hur målet ser ut och att eleverna förstår kopplingen mellan arbete och resultat….

  • Studieteknik – en bra skolstart!
  • Värdet av en ”riktig” mottagare.
  • Könsskillnader i skolresultat.
  • KU-dag med fokus på observationer.

Hur man skriver en lektionsplanering?

Vad innebär det att göra en pedagogisk planering?

Planeringarna är lika varandra och innehåller syfte, centralt innehåll, kunskapskrav, betygsmatriser och en mycket kortfattat beskrivning av vad eleverna ska göra, till exempel läsa i kursboken, se några filmklipp, delta i diskussioner och göra en omfattande skrivuppgift.

Share this post