Frågor

Vilka kostnader tillkommer vid kop av hus?

Vilka kostnader tillkommer vid köp av hus?

Förutom köpesumman och handpenningen ska du även betala kostnaderna för lagfart och pantbrev. Lagfarten är ett bevis på att du äger huset och du ansöker om lagfart hos Lantmäteriet. Kostnaden är 1,5 procent av den summa som är högst av köpeskillingen eller taxeringsvärdet.

När betalas handpenning till säljaren?

Handpenningen betalas i anslutning till kontraktsskrivningen och är oftast 10 procent av köpeskillingen, alltså det slutgiltiga priset på bostaden. Dock kan handpenningen i vissa fall vara lägre, till exempel om köpeskillingen är väldigt stor.

När betalar man för husköp?

Handpenning är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris som du betalar direkt när du skrivit kontraktet med mäklaren. Det är en säkerhet för att du ska köpa bostaden. De resterande 5 procent av kontantinsatsen betalar du när du får tillträde till bostaden.

Hur mycket kostar ett överbryggningslån?

Räntan kan variera från allt mellan 2-6 procent. Tänk även på att räntan räknas som en årsränta medan överbryggningslånet betalas tillbaka inom 6 månader.

Hur mycket kostar överbryggningslån?

Vad kostar ett överbryggningslån? Ett överbryggningslån är amorteringsfritt hos oss, men du betalar ränta för överbryggningslånet precis som för ett vanligt bolån.

Vad betyder Lagfartskostnad?

Som bevis på att lagfarten beviljats utfärdas ett lagfartsbevis. Kostnaden för lagfart (stämpelskatt) är för närvarande 1,5% av köpeskillingen eller 1,5 % av taxeringsvärdet (om taxeringsvärdet skulle vara högre). Tillkommer även en administrativ avgift.

Vad kostar det att anlita en besiktningsman?

Vad kostar husbesiktning? Det kan variera beroende på vem som tillhandahåller besiktningen samt hur stort huset är. Räkna med en kostnad på cirka 15–20 000 kronor för en överlåtelsebesiktning.

Vad händer med handpenningen om köparen drar sig ur?

En eventuell ersättning tas i första hand från handpenningen. Om det inte räcker får köparen betala mellanskillnaden till säljaren. Det är fördelen med handpenning, förlusten kan räknas i faktiska kostnader. Om arvoden måste betalas ut trots att försäljningen inte blir av är det köparen som är skyldig att betala det.

När betalas lagfart vid husköp?

Du betalar lagfarten 4-8 veckor efter tillträdet.

Share this post