Trendig

Vad kostar en fardig takstol?

Vad kostar en färdig takstol?

Fackverk

Priser, 21° Längd >15 st
1. 4 m 636 kr
2. 5 m 767 kr
3. 6 m 1035 kr
4. 7 m 1107 kr

Hur grova takstolar?

För dimensionering i bruksgräns, se Projektering av limträkonstruktioner….Dimensionerande last för takbalkar och takstolar.

Takkonstruktion Egentyngd (kN/m2)
Takpannor + underlagsspont + papp + läkt + värmeisolering 1,0
Papptäckning + underlagsspont + värmeisolering 0,3

Hur räknar man ut takstolar?

Nockhöjd. Om du vill räkna ut hur mycket en taklutning stiger på en breddmeter så fyller du i 1000 i breddmått och vinkeln i vinkel. Om du vill räkna ut nockhöjden på en takstol så skriver du in horisontalmåttet från nock till utsida lejd i breddmått.

Hur långa kan takstolar vara?

Fackverkstakstolar
Typ Spännvidd
W-takstol 4 – 12 m
WW-takstol <25 m
Saxtakstol <15 m

Vad används Hammarband till?

Hammarband kallas den övre vågräta stocken på husets långsida, som förstärker väggar av korsvirke, resvirke eller skiftesverk. Motsvarande stock på kortsidan (gaveln) kallas röstband. I modern husbyggnadsteknik betyder hammarband den översta liggande regeln som håller ihop en (oftast trä- eller stålstomme) regelstomme.

Hur hög blir takstolen?

Nockhöjden H är ifrån undersida takstol upp till spetsen. Takfotshöjden C mäter du ifrån undersida takstol vid yttersida upplag och rätt upp. Taklutning V är vinkeln som taket har. Här väljer du ut en punkt där du mäter i de olika riktningarna sen fyller du i måtten och får vinkeln.

Hur många takstolar behöver jag?

Hur många takstolar som behövs beror helt och hållet på hur långt taket är och hur byggnaden är konstruerad i stort. Det vanligaste avståndet mellan två takstolar är 1,2 meter från den ena takstolens centrum till den andra takstolens centrum, vilket förkortas c/c.

Kan man skarva takstolar?

När man monterar takstolarna måste spikplåtar användas på varenda skarv. Spika dock inte i alla hål utan hälften av hålen räcker gott. W-takstolar sätts i allmänhet med 120 cm mellanrum.

Share this post