Rekommendationer

Nar avslutas en mening?

När avslutas en mening?

Om den inledande satsen är en fullständig mening ska den avslutas med kolon, som i exempel 1 och 2. Om den inledande satsen däremot är början på en mening, som sedan avslutas i leden, ska den inte avslutas med något skiljetecken alls.

Vad finns det för skiljetecken?

Skiljetecken eller interpunktionstecken är sådana skrivtecken som punkt (.), kommatecken (,), parentes (()), kolon (:), semikolon (;) och tankstreck (–), vilka används för att tydliggöra vad som avses i en text genom att skilja olika meningar, satser, satsdelar, ord och dylikt från varandra.

När använder man ett semikolon?

Semikolon kan användas mellan satser som har ett nära samband med varandra när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt. Semikolon följs av liten bokstav. Exempel: Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp; hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan.

Hur gör man en punktlista?

Placera markören där du vill använda en punktlista eller numrerad lista. Klicka på pilen bredvid Punktlista eller Numrerad lista på fliken Start. Välj ett format och börja skriva. Tryck på RETUR när du vill använda en ny punkt eller nummer och tryck på RETUR två gånger för att avsluta listan.

Vad är stora skiljetecken?

Skiljetecken är precis vad det låter som: tecken som skiljer. Med hjälp av skiljetecken kan du också se om meningen ska läsas som ett påstående, en fråga eller ett utrop.

Vad kallas & tecknet?

ampersand ofta som den sista bokstaven i det latinska alfabetet och räknades under lång tid som den 28:e bokstaven i det engelska. ampersand . Och så fick et-tecknet heta så på engelska och numera också ibland på svenska.

När ska man använda semikolon?

Hur gör man hakparenteser i Word?

Använder du ett svenskt tangentbord och svensk teckenuppsättning? I så fall når du dessa tecken med tangentkombinationen Alt Gr + 7 och Alt Gr + 0 (en nolla).

Hur gör man kantiga parenteser Mac?

Shift+alt+8 och shift+alt+9.

Vad betyder tre punkter efter en mening?

Aldrig två punkter, men tre kan gå Men tre punkter fungerar. Det använder vi för att visa att vi utelämnar något, tvekar eller att någon blir avbruten. Tänk på att det ska vara mellanslag före första punkten, förutom när du avbryter mitt i ett ord: ”Jag undrar …

Vad betyder flera punkter efter en mening?

Svar: Svenska skrivregler rekommenderar följande: tre punkter i rad används för att markera att ett ord eller en mening inte avslutats.

Share this post