Ny

Ar Kommissionslagen tvingande?

Är Kommissionslagen tvingande?

Kommissionslagen är delvis dispositiv Parterna kan också avtala om andra bestämmelser än de som stadgas i kommissionslagen. Lagen är dock tvingande i större utsträckning ifall kommittenten är en konsument och kommissionären en handelskommissionär.

När tillämpas Kommissionslagen?

Lagens tillämpningsområde 1 § Denna lag gäller uppdrag att för en annan persons räkning men i eget namn sälja eller köpa lös egendom. Den som har åtagit sig uppdraget kallas kommissionär. Den för vars räkning försäljningen eller köpet ska ske kallas kommittent.

Vad definieras som att Rättshandla i eget namn för annans räkning?

Vid kommission rättshandlar uppdragstagaren för huvudmannens räkning. Man kan fråga sig vad som gäller beträffande huvudmannens separations- rätt och uppdragstagarens säkerhetsrätt, om uppdraget i stället går ut på att avtala om och utföra tjänster för huvudmannens räkning men i eget namn.

Vad är ett Kommissionsavtal?

En kommissionär är någon som för annans räkning, men i sitt eget namn, säljer och köper varor. På detta sätt agerar kommissionären som en mellanhand mellan kommittenten, d.v.s. den som har gett kommissionären uppdraget, och en utomstående part, vilken brukar kallas för tredje man.

Hur ska man gå tillväga för att avgöra om ett avtal är ett Kommissionsavtal?

För att ett kommissionavtal ska vara giltigt, krävs som vid alla avtal att förutsättningarna i avtalslagen är uppfyllda. Det måste således vara en giltig förbindelse, där anbud och accept har mottagits. Det får inte heller finnas någon ogiltighetsgrund så som svikligt förledande eller tvång.

Hur bokför man kommission?

I redovisningsenheter som inte har försäljning på provision som huvudverksamhet klassificeras provisionsintäkter som övriga rörelseintäkter. I baskontoplanen bokförs provisionsintäkter i kontogrupp 30 till 34 eller i kontogrupp 39.

Vad är en kommission?

I ett kommissionsförhållande har en mellanman, en kommissionär, åtagit sig ett uppdrag för en kommittents räkning, dvs en producent eller en leverantör, att i eget namn sälja eller köpa varor, värdepapper eller lös egendom. Grundregeln är att kommissionären aldrig blir ägare till varorna.

Hur bokföra försäljning kommission?

Eftersom kommissionären säljer leverantörens varor, är han redovisningsskyldig gentemot leverantören för betalningarna. De pengar som kommissionären får för sin försäljning bör därför sättas in på ett särskilt redovisningskonto om kommissionären inte redovisar pengarna direkt till leverantören.

Hur bokför man försäljningsprovision?

Om provisionen är från företagets sekundära aktiviteter krediteras lämpligen konto 3920 Provisionsintäkter, licensintäkter och royalties, alternativt på underkontot 3921 Provisionsintäkter och ingår därmed i posten Övriga rörelseintäkter. Lämnad provision debiteras konto 6050 Försäljningsprovisioner.

Hur bokför man kickback?

Det vanligaste är dock att man som företag får någon form av provision som är likställt med en försäljningsintäkt av typen tjänst. Det ska alltså bokföras som en försäljning av tjänst och momsen ska hanteras som om det var en tjänsteförsäljning, alltså normalt 25%.

Share this post