Frågor

Vart far brandmannen vatten ifran?

Vart får brandmännen vatten ifrån?

Efter hand som brandgaserna kyls kan rökdykarna avancera in i lokalen för att nå bränsleytorna med vatten. Den utrustning som används är normalt ett dimstrålrör, som finfördelar vattnet till droppar med en storlek mindre än 0,1-0,2 mm.

Vilka gaser släpps ut vid brand?

Vilka Page 9 8 oorganiska komponenter som produceras beror på vad som brinner. När det gäller släckvatten ger följande analyser en intressant information: flyktiga och halvflyktiga organiska ämnen (VOC och semiVOC), PAH, metaller samt pH, konduktivitet och suspenderade ämnen, tre enkla karaktäriserande analyser.

Hur får brandbilen vatten?

I detta kapitel får du möjlighet att studera delar av utrustningen man kan hitta i en brandbil. Ett verktyg som används för att genom mycket små hål spruta in vatten i brinnande utrymmen. Vattnet sprutas ut genom munstycket under ett mycket högt tryck, 300 bar, och kan tränga igenom de flesta material.

Hur lång tid tar det att släcka en brand?

Tömningstid för sex liter är omkring 30-35 sekunder och 40-45 sekunder för en nio liters behållare. Kastlängden är cirka 4-5 meter. Skum är inte lämpligt som släckmedel vid brand i vattenlösliga vätskor som alkohol och aceton. Om du ska släcka en brand i alkoholer krävs ett speciellt alkoholresistent skum.

Vad är en Brandcellsgräns?

En brandcellsgräns är m.a.o. en vägg, ett tak eller ett golv som ingår i en brandcellsomslutning och syftar till att begränsa brand- och rökgasspridning. Vilken klass brandmotståndet ska ha i väggar, tak och golv beror på vilken typ av byggnad det är.

Vad betyder fullt utvecklad brand?

Tiden från antändning till övertändning kallas ”det tidiga brandförloppet” eller ”brandens initialskede”. Tiden till övertändning beror bland annat på mängden brännbart material och mängden brännbara ytor i rummet. En övertändning följs av en fullt utvecklad rumsbrand, som kan pågå från någon minut till flera timmar.

Vad krävs för att en förblandad gasmassa ska antändas?

En brandgasexplosion styrs till stor del av en förblandad process. Hur kraftigt tryck som byggs upp beror framför allt på byggnadsdelarnas trycktålighet, storleken på rummets läckageareor, och hur stor den förblandade gasmassan är när antändning sker.

Vad betyder brandgasventilation?

Brandgasventilation innebär att brandgaser ska ventileras ut, men också att frisk luft strömmar in. Denna tillförsel av luft påverkar normalt branden på så vis att brandens effektutveckling ökar eller att branden sprider sig snabbare.

Vilka faktorer påverkar brandspridning?

Verkligheten är mycket komplex, och hur ett specifikt brandförloppet utvecklas styrs av en mängd olika faktorer. Vi har redan nämnt några, t. ex. bränslemängd, bränslets placering och tillgången på luft.

Vilka produkter bildas vid brand?

Det mesta kan börja brinna, bara det blir tillräckligt varmt. Bränslet kan vara fast som trämaterial, papper och plast, det kan vara flytande som bensin eller i gasform som gasol eller de gaser som utvecklas just vid brand. Det bildas snabbt mycket rök som är tjock och giftig.

Hur suger man upp vatten?

Om du suger upp vatten ur en brunn så verkar lufttrycket på vattenytan nere i brunnen. Du kan göra ett experiment för att märka lufttrycket: Leta upp en lång tunn träribba (idealet skule vara som en linjal fast en meter lång). Lägg ribban på ett bord, så att knappt halva ribban sticker ut utanför.

Vilken är den vanligaste brandbilen?

Det vanligaste är tankcontainer med vatten, motorspruta (pump) och eventuellt skumvätska. Dessutom finns skåpcontainrar för till exempel kemskydd och räddningsmateriel.

Share this post