Ny

Har socialnamnden ratt att krava att sokanden forst ska foroka lana pengar innan ratt till bistand kan bli aktuellt?

Har socialnämnden rätt att kräva att sökanden först ska föröka låna pengar innan rätt till bistånd kan bli aktuellt?

Normalt sett är det den sökandes inkomster och övriga förhållanden månaden före den månad som bistånd söks för som beaktas vid bedöm- ningen av rätten till bistånd. Det bör gälla även sökandens aktiviteter för att söka arbete på arbetsmarknaden.

När kan man tidigast ansöka om föräldrapenning?

Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter att du tagit ut den första dagen med föräldrapenning. Ansök gärna för en så lång period som möjligt så rullar utbetalningarna på smidigt. Om du behöver ändra din ansökan ska du göra en ny ansökan.

Hur länge kan man använda Föräldradagarna?

Du får ta ut föräldrapenning fram till att barnet är tolv år eller slutar årskurs fem. Du får däremot inte spara hur många dagar som helst fram tills detta. Innan barnet fyller fyra måste majoriteten av föräldrapenningen vara utnyttjad. Efter fyra år får du eller ni bara ha 96 dagar kvar sammanlagt.

Kan man låna pengar av socialen?

Du kan inte låna pengar av socialtjänsten. I särskilda fall kan du få ekonomiskt bistånd som du sedan ska betala tillbaka.

Kan man få försörjningsstöd retroaktivt?

Försörjningsstöd betalas inte ut retroaktivt, vilket betyder att du inte kan få bistånd för tidigare månader. Vad kan man få bistånd för? Socialtjänstens ekonomienhet gör en beräkning som grundar sig på den riksnorm som Socialstyrelsen gett ut för hela landet.

Kan jag ansöka om föräldrapenning i efterhand?

Kan man ansöka om föräldrapenning i efterhand? Ja, det kan man göra, men anmälningsdatum blir alltid det datum man anmäler. Däremot kan man bara få föräldrapenning för högst 90 dagar tillbaka i tiden från det datum vi får in ansökan.

Hur långt innan måste man säga till om föräldraledighet?

Anmälan och beslut om ledighet 13 § En arbetstagare som vill utnyttja sin rätt till ledighet enligt 4, 5, 6, 7 eller 9 § ska anmäla detta till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller, om det inte kan ske, så snart som möjligt.

Kan jag ta ut Lägstanivådagar på helgen?

Ja, det kan du. Lägstanivådagar kan du använda på helger, även om du inte brukar arbeta då. Du kan även ta ut föräldraledighet på sjukpenningnivå men då måste du även även göra det på minst en sammanhängande dag till exempel fredag, lördag och söndag eller lördag, söndag och måndag.

Hur länge kan man vara föräldraledig om man tar ut 7 dagar i veckan?

Hur länge dessa räcker beror på hur du tar ut dem. Fram tills att barnet blir 18 månader kan du nämligen välja att ta allt från noll till sju dagar i veckan (och ändå vara ledig på heltid). Ju fler dagar du tar ut ersättning för, desto mer pengar förstås.

När ska ansökan om ekonomiskt bistånd lämnas in?

Du ansöker om ekonomiskt bistånd varje månad genom att lämna in din ansökan till din stadsdelsförvaltning. Lämna in din ansökan för nästa månad runt den 15:e månaden innan för att vi ska hinna handlägga och fatta beslut. Det tar oftast 7–10 arbetsdagar från att du lämnade in ansökan tills du får ett beslut.

Vilka tre förutsättningar ska vara uppfyllda för att ekonomiskt bistånd ska beviljas?

Riksnorm och ”skäliga kostnader utanför riksnormen” livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien samt dagstidning och telefon (riksnormen). boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring samt medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa (”skäliga kostnader utanför riksnormen”).

Vilken form av bistånd utgör kostnader för Internet?

En dator med internetuppkoppling anses enligt Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2013:1) om ekonomiskt bistånd vara sådan hemutrustning som ingår i en skälig levnadsnivå.”

När kan man söka Majblomman?

STÖD TILL BARN. Majblomman arbetar för att barn i Sverige ska ha möjlighet att vara med i gemenskapen oavsett ekonomiska förutsättningar. Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd från Majblomman till och med det år då barnet fyller 18 år.

I vilka situationer kan en person få försörjningsstöd?

Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd. Socialtjänsten kan till exempel kräva att du söker arbete och accepterar att vara med i kommunens eller arbetsförmedlingens program eller åtgärder för arbetslösa.

Vilka möjligheter har socialtjänsten att bevilja ekonomiskt bistånd enligt SoL till barnfamiljer som erhållit ett utvisningsbeslut och alltså saknar rätt att vistas i Sverige?

Domen blir inte aktuell vid prövning av bistånd till personer som inte sökt uppehållstillstånd i Sverige eller EU-medborgare som vistas i landet utan uppehållsrätt. Personer som vistas i landet illegalt har dock som regel inte rätt till ekonomiskt bistånd annat än för att undgå en akut nödsituation.

Vad ingår i Möbelbidrag?

Den hemutrustning som avses ska kunna tillgodose behov som exempelvis matlagning, umgänge, sömn, förvaring, rengöring och rekreation. Även radio, TV och dator med internetuppkoppling bör ingå i en hemutrustning. Ni har alltid rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd avseende hemutrustning.

Hur beräknas försörjningsstöd?

Beräkning av försörjningsstöd För att beräkna behovet av försörjningsstöd lägger man ihop hela hushållets riksnorm och hushållets skäliga kostnader för hyra, hushållsel med mera. Summan visar hushållets ekonomiska behov i kronor.

Hur mycket pengar får man från soc?

Men om du skulle få akuta matpengar rör det sig om 58 kr per dag. Hör av dig till ditt socialtjänstområde för att göra en ansökan.

https://www.youtube.com/watch?v=nUhrlZJuidE

Share this post