Populära

Vem godkanner medlemskap Brf?

Vem godkänner medlemskap Brf?

Ägarandelen kan tas över av en ny person. Men även om en försäljning av en bostadsrättslägenhet är giltig mellan köpare och säljare så innebär inte det att den nya ägaren automatiskt får medlemskap i bostadsrättsföreningen. Beslutet om medlemskap ska alltid prövas av styrelsen.

Kan en bostadsrättsförening gå med vinst?

En bostadsrättsförening har inte som syfte att gå med vinst, men den ska inte heller göra alltför stora förluster. Att titta på resultatet kan dock vara lurigt då det ibland kan se ut som om föreningen har ett negativt resultat trots att det inte är så.

Får en ekonomisk förening gå med vinst?

Det är inte meningen att själva föreningen ska gå med vinst. Alla medlemmar har i princip en röst vardera oavsett antal insatser. För investerande medlemmar gäller dock röstbegränsning. Vinstutdelning ska göras i förhållande till den omfattning medlemmarna deltar i verksamheten.

Vad krävs för att bli godkänd av bostadsrättsförening?

Bostadsrättsföreningen måste helt enkelt godkänna köparen/köparna som medlemmar i föreningen för att en överlåtelse skall gå igenom. Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör direkt efter köpare och säljare skrivit under överlåtelseavtalet.

Vad är bra ekonomi bostadsrättsförening?

Tumregeln är att allt under 5 000 kr/kvm är bra, över 10 000 kr/kvm bör man sätta sig in lite mer i varför belåningen är så hög. Nyproduktioner är till exempel vanligtvis högt belånade utan att ekonomin är vanskött, och belåningen kommer sänkas i takt med att föreningen amorterar.

Kan bostadsrättsförening höja avgiften?

I vissa fall är det föreningen som via föreningsstämman beslutar om en höjning eller sänkning av avgifterna. Detta är ovanligt och om det är detta som gäller så framgår det i så fall av föreningens stadgar. Styrelsen ska tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen och behandla alla medlemmar efter jämlikhetsprincipen.

Kan man gå ur en ekonomisk förening?

En förening kan avvecklas på olika sätt. Den kan avvecklas genom fusion, likvidation, konkurs, förenklad avveckling eller genom passivitet i mer än 10 år. Medlemskapet avslutas då först när föreningen upplöses.

Share this post