Trendig

Hur ar situationen i Bosnien?

Hur är situationen i Bosnien?

Allmänna säkerhetsläget. Den personliga säkerheten är relativt god i hela Bosnien och Hercegovina. Allmän vaksamhet och försiktighet bör vidtas utanför de centrala delarna av de större städerna. Överfall och rån riktade mot utlänningar är sällsynta men är vanligare under sommarmånaderna.

Är Bosnien och Hercegovina med i EU?

Ett stabiliserings- och associeringsavtal mellan Bosnien och Hercegovina och EU trädde i kraft 2015. Sedan 2010 råder viseringsfrihet för resor mellan EU och Bosnien och Hercegovina.

Vad händer i Bosnien?

Nya hotet mot freden på Balkan Det har gått mer än 25 år sedan kriget i Bosnien och Hercegovina tog slut. Men stabiliteten i landet har vacklat till och från under åren, och just nu befinner man sig i en djup politisk kris som riskerar att utveckla sig till något ännu mer allvarligt.

Vilken religion har man i Bosnien?

Islam och kristendom är ungefär lika stora i Bosnien. Religionstillhörigheten följer i huvudsak uppdelningen i folkgrupper. Formellt är stat och religion åtskilda men de religiösa samfunden har stort inflytande i samhället.

Är det krig i Bosnien?

6 april 1992 – 14 december 1995Bosnienkriget / Period

Är Bosnien med i Schengen?

Ja! Medborgare i Schengen kan resa visumfritt till Bosnien-Hercegovina.

Vilka Balkanländer är med i EU?

EU och Balkan * Bulgarien och Rumänien – medlemmar sedan 2007. * Kroatien – medlem sedan 2013. * Montenegro och Serbien – förhandlar om medlemskap sedan 2012 respektive 2014. * Albanien och Nordmakedonien – har fått löfte om förhandlingar, men inväntar formell inledning.

När blev Bosnien med i EU?

2016 – ansökan om EU-medlemskap Rådet antog slutsatser om Bosnien och Hercegovinas ansökan om medlemskap i EU den 20 september 2016.

Vad händer på Balkan?

Balkankonflikten handlar om inbördeskriget i Jugoslavien och krigen i de omkringliggande länderna på Balkanhalvön mellan 1991 och 2001 (se karta). Det var efter första världskriget segermakterna sammanförde Serbien med Österrike-Ungerns kroatiska och bosniska områden.

Hur slutade kriget i Bosnien?

Vilken är den största religionen i Bosnien?

I Bosnien finns det tre stora religioner. Den största är Islam. Den andra är Kristendomen. Den delas upp i två delar Ortodoxa och Katolska kyrkan.

Hur många procent är muslimer i Bosnien?

Översikt. Efter Bosnienkriget har det ej genomförts någon officiell befolkningsundersökning, men enligt uppskattningar utgör bosniaker 48 procent av befolkningen i Bosnien-Hercegovina. Dock är endast 40 procent av landets befolkning troende muslimer.

Analys. Planer på högsta ort om en egen separat serbisk armé i Bosnien väcker oro och bestörtning. Utvecklingen i landet kan leda till sönderfall, våld och krig, varnar det internationella samfundets så kallade höge representant.

Vad är det som händer i Bosnien?

Kan bosnier resa till Sverige?

För utländska medborgare som reser till Sverige från Bosnien och Hercegovina och Moldavien från och med den 4 oktober, är det bara personer som omfattas av något annat undantag från inreseförbudet som får resa in i Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=dBmWa_jofuQ

Share this post