Populära

Vilka regler galler for underhallsstod?

Vilka regler gäller för underhållsstöd?

Kan jag få underhållsstöd?

  • du har vårdnad om barnet.
  • du och den andra föräldern inte har ett förhållande.
  • du och den andra föräldern inte bor ihop.
  • den andra föräldern inte betalar underhåll alls, betalar ett lägre belopp än underhållsstödet eller inte betalar i tid.
  • barnet är under 18 år.
  • barnet är folkbokfört hos dig.

Hur länge betalar man underhåll i USA?

Enligt 7 kap 1 § 2 st FB är föräldrar underhållsskyldiga så länge barnet går i skola, dock längst till dess barnet fyllt 21 år.

Hur länge betalar man underhåll i Norge?

Du måste i regel betala underhållsbidrag till slutet av månaden då ditt barn fyller 18 år. Om barnet går i gymnasiet kan du behöva betala underhållsbidrag även efter att barnet har fyllt 18 år. Underhållsbidraget drivs in av NAV Innkreving (Skatteetaten).

Vem har rätt till underhållsbidrag?

Underhållsbidraget betalas till förälder A om barnet är under 18 år. Om barnet är myndigt ska det betalas direkt till barnet. Barn som bor mest med den ena föräldern har rätt till underhållsbidrag från den andra föräldern. Föräldrarna ska bidra till barnets försörjning utifrån var och ens förmåga.

När har man inte rätt till underhållsstöd?

Barnet har rätt till underhållsbidrag till och med dess att hen fyller 21 år. Om barnet har fyllt 18 år och har slutat skolan har hen inte längre rätt till underhållsbidrag.

Vad gäller vid skilsmässa i USA?

Vad som gäller i andra länder regleras dock inte av svensk rätt, och reglerna kan se annorlunda ut. I USA brukar giftermål och skilsmässa generellt hanteras av delstaterna. Det finns inga traktat mellan USA och något annat land som innebär att USA alltid måste erkänna det landets beslut om äktenskapsskillnader.

Hur funkar skilsmässa i USA?

Om det endast är den ena maken som skriver under ansökan kan skilsmässan fastställas först efter 6 månaders betänketid, detta enligt 5 kap. 2 § ÄktB. Efter att 6 månader har gått måste den maken som vill skiljas inom 1 år framställa ett nytt yrkande om detta för att dom om skilsmässa ska kunna meddelas, se 5 kap.

Vad menas med underhållsskyldighet?

Föräldrarna ska svara för underhåll till barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Hänsyn ska tas till barnets egna inkomster och tillgångar samt till barnets sociala förmåner. Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller 18 år.

Kan man undvika att betala underhåll?

Om barnet har slutat gymnasiet har hen inte längre rätt till underhållsbidrag. Om du och ditt barn inte kan komma överens om ett underhållsbidrag eller om du inte kan betala kan ditt barn ansöka om förlängt underhållsstöd från Försäkringskassan.

Vem är skyldig att betala underhåll?

Vem har rätt till underhåll?

Share this post