Allmänning

Hur vet man om kedjan ar dalig?

Hur vet man om kedjan är dålig?

Oftast så finns där markeringar på svingen vid bulten till bakhjulet. Det är där du spänner kedjan och om du spänt den för mycket så att den går utanför bakgre markeringen så är det dags att byta…

Varför går Cykelkedja sönder?

Vad händer när en kedja slits eller åldras I princip händer inget av ålder förutom rost som bryter ned en dåligt smord kedja. När rosten hunnit angripa kommer kedjan att slitas betydligt snabbare när den sedan används, även om den smörjs. Slitage drabbar alla kedjor oavsett om de hålls smorda eller ej.

Hur ofta ska man byta kedja?

Kedjan byter man ut oftare än kassetten. En kedja behöver bytas efter 250-400 mil. 2 kedjor på en kassett normalt beroende på hur man cyklar. Växlar man ofta kommer kassetten att hålla längre.

Hur fixar man kedjan på cykeln?

Byta cykelkedja

  1. Börja med att mäta hur sliten kedjan är med ett kedjeslitageverktyg.
  2. Lägg växlarna på minsta drevet fram och bak.
  3. För att hitta rätt längd på den nya kedjan så lägger man kedjan på stora drevet bak och stora drevet fram.
  4. Lägg växlarna på minsta drevet fram och bak igen.
  5. Klart!

Hur mycket kostar det att byta cykelkedja?

Personlig service Certifierade mekaniker Korta väntetider Reservdelar från kända varumärken

SERVICEPAKET
Byte av drivpaket Avser vevparti, kedja, klingor, trissor (exkl. material) 800 kr
Byte av kedja och kassett 500 kr
Spänna & smörja kedja 100 kr
DÄMPARE

Hur mäter man kedjan?

Typ och storlek på kedjan bestäms av måttet mellan rullarna. Det kallas för delning eller pitch. De flesta kedjorna mäts i tum mellan delningarna, förutom de minsta kedjorna med en delning på 8 mm eller mindre.

Hur ska ett kedjelås sitta?

Störst går först. Den ska ju vara lite öppen? Och öppningen ska vara bakåt så du inte sätter det på fel håll.

Vilket kedjelås ska jag ha?

Vilken cykelkedja du väljer beror först och främst på hur den är “delad”, detta bestämmer kedjans bredd. En 11-delad kedja är smalare än en 9-delad, då kransarna på en kassett för 11-delat har smalare utrymme mellan varandra. Därför behöver du en kedja för 11-delat om du har en 11-delad växling etc.

När är det dags att byta cykelkedja?

Räcker det med att byta kedjan? Om 12 länkar är mer än 12 1/16 tum lång så räcker det med att byta kedja. Om 12 länkar är mer än 12 1/8 tum lång, så byt både kedja och kassett. Kan du lyfta kedjan från kedjehjulet som på bilden så är den sliten.

Hur ofta byta drivlina?

– helst skall man byta hela drivpaketet (kedja, kassett och framdrev) samtidigt så att de slits in tillsammans. * Byt kedja ofta. Om du byter kedja innan den blir för sliten, så sliter den inte lika mycket på den dyra kassetten och kedjehjulen.

Hur får man upp ett kedjelås?

Du börjar med att leta upp en bra tång till ditt arbete. Sen så letar du upp kedjelåset på kedjan, det gör du enklast genom att rulla mopeden framåt eller bakåt samtidigt du kollar på kedjan. Sedan tar du tången som du har och tar bort den översta biten på låset.

Share this post