Blogga

Pa vilket satt hjalper vatmarker att motverka overgodning?

På vilket sätt hjälper våtmarker att motverka övergödning?

Våtmarkers förmåga att fånga upp näringsämnen har utvärderats inom ett antal projekt men då ofta med fokus på enskilda våtmarker inom ett lokalt avrinningsområde. Resultaten visar att en våtmark under gynnsamma förhållanden kan minska näringshalten i det vatten som strömmar genom den.

Vad har anläggning eller återställande av våtmarker för effekt på övergödningen förklara vad det är som sker och koppla gärna till kvävets kretslopp?

Våtmarkerna fungerar De klarar en stor belastning och renar i snitt bort fyrtio procent av det kväve och fosfor som kommer in. – Sedan ska man inte glömma att restaurerade och anlagda våtmarker också bidrar till andra ekosystemtjänster, avslutar han. Många fåglar och annan biologisk mångfald gynnas.

Vad kan vi göra för att motverka övergödning?

Jordbrukare kan bidra till att minska övergödningen genom att:

  1. Upprätta gödselräkenskaper för att balansera gödslingen till grödans behov.
  2. Vidta åtgärder för att minska växtnäringsläckaget till vattendrag – till exempel tvåstegsdiken, fånggrödor och kantzoner samt anlägga och sköta våtmarker.

Vad är bra med våtmarker?

Våtmarker är bland de mest artrika miljöerna i Sverige och är viktiga för den biologiska mångfalden. Våtmarker bidrar till en mängd olika ekosystemtjänster som vi är beroende av; ett exempel är vattenrening. Eftersom de kan binda koldioxid spelar de dessutom en viktig roll i arbetet med att bromsa klimatförändringarna.

Varför är våtmarker viktiga i naturen?

Varför minskar våtmarker?

Kärr och mossar dikades ut eller fylldes igen, havsvikar vallades in. Syftet med att torrlägga våtmark var ofta att skapa jordbruksmark eller att öka produktionen i skogen. Resultatet blev att 75 procent av alla större våtmarker nedanför fjällen är påverkade och att 90 procent av våtmarkerna är borta i slättlandskapen.

Hur kan övergödning minskas?

Läckaget har minskats kraftigt på senare år, men ytterligare åtgärder behövs. Jordbrukare kan bidra till att minska övergödningen genom att: Upprätta gödselräkenskaper för att balansera gödslingen till grödans behov. Samt se till att gödseln inte sprids så att den läcker till diken och vattendrag.

https://www.youtube.com/watch?v=zeV7Src_MC8

Share this post