Ny

Vad hander efter en hjarnblodning?

Vad händer efter en hjärnblödning?

Efter stroke kan både minnet – i huvudsak korttidsminnet – och koncentrationen påverkas. Det blir svårt att följa ett samtal med flera personer, slutföra aktiviteter och lära sig nya saker. Mycket av det man ska göra tar längre tid, det kan vara svårt att koncentrera sig och att göra flera saker samtidigt.

Hur mår man efter hjärnblödning?

Rehabilitering efter stroke

  • Du får en ihållande trötthet.
  • Du får problem att minnas.
  • Du blir nedstämd.
  • Du får svårt att prata och att förstå vad andra säger.
  • Du får personlighetsförändringar.
  • Du får svårt att äta eller dricka.
  • Du blir förlamad i en arm, ett ben eller både armen och benet på ena sidan av kroppen.

Kan man bli helt återställd efter en hjärnblödning?

De flesta som råkat ut för en stroke förbättras och många blir helt återställda. Hur lång tid detta tar varierar mycket och man kan i akutskedet inte säkert förutsäga hur det kommer att gå för en enskild patient. För att uppnå bästa resultat är din egen medverkan viktig.

Hur kan du stödja en person med den funktionsnedsättning som du har valt med hjälp av hjälpmedel och Välfärdsteknik?

Bästa lösningen behöver hittas. Innan biståndshandläggaren eller förskrivaren fattar beslut om insatser i form av välfärdsteknik eller hjälpmedel gör hen en utredning om den enskildes behov och önskemål. Hen gör sedan en prövning om vilka insatser som bäst svarar mot personens behov och önskemål.

Hur länge lever man efter en hjärnblödning?

– Den största delen av återhämtningen sker de första veckorna till månaderna efter insjuknandet. Men det finns enstaka patienter som fortsätter att förbättras efter flera år.

Vad betyder akut stroke?

Stroke är syrebrist i hjärnan som orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning). Vanliga symtom är plötslig förlamning och känselnedsättning i kroppens ena sida, talsvårigheter och förlust av synfält.

Hur länge kan man leva med hjärnblödning?

I de flesta fall sker förbättringar redan första veckan och kan fortsätta upp till flera år efteråt – beroende på bland annat egen träning och livsföring i övrigt. I svårare fall kan symtomen bli bestående. I lindrigare fall ger en stroke bara begränsade symtom, som försvinner redan efter någon dag.

Share this post