Allmänning

Vad hander med vart avloppsvatten?

Vad händer med vårt avloppsvatten?

Sanden tvättas och återanvänds och annat rens tvättas och går till förbränning. Vattnet flyter sedan sakta genom så kallade sedimenteringsbassänger där de tyngre partiklarna sedimenterar, det vill säga sjunker ner till botten. Detta samlar vi senare in för slambehandling.

Vilka steg ingår vanligtvis i ett enskilt avlopp?

BDT-rening

  • Infiltrationsbädd. En infiltrationsbädd är ett bra sätt att ta hand om BDT-vatten men marken måste kunna släppa igenom, ta emot och leda bort vattnet.
  • Markbädd.
  • Biomoduler.
  • BDT-filter.

Vilka konsekvenser kan otillräcklig avloppsrening leda till?

Förorenat avloppsvatten kan bidra till övergödning och syrebrist av våra sjöar och hav men avloppsvatten kan även utgöra en värdefull resurs. Naturvårdsverket ansvarar för vägledning om reningsverk i Sverige medan Havs- och vattenmyndigheten vägleder om enskilda avlopp.

Vad händer när du har spolat?

Till reningsverket kommer allt vatten du använt när du har duschat eller spolat toaletten. Vattnet från toaletter, vattenkranar och duschar måste renas innan det kan släppas ut i naturen igen. Det görs i reningsverket. Reningsverket kan rena vattnet från kiss, bajs och toalettpapper.

När avloppsvattnet renas bildas flera restprodukter, framförallt gallerrens och slam. Gallerrens är nedspolat skräp som går till förbränning. Ett slam av god kvalitet ger oss både biogas och ett jordliknande gödsel för åkermark. Ett slam med sämre kvalitet kan användas för biogasutvinning men inte till åkermark.

Vad händer med vattnet efter reningsverket?

I reningsverket renas spillvattnet (avloppsvattnet) både mekaniskt, kemiskt och biologiskt. När vattnet är färdigrenat, kontrolleras det och släpps sedan ut i havsvikar, älvar och åar.

Vad kostar Evergreen reningsverk?

Vad kan en installation normalt kosta?

Grävmaskinist + maskin 10 h 10 000 kr
Fyllnadsgrus, ca 10 ton, inkl frakt 4 000 kr
110 mm markavloppsrör 1 000 kr
Total installationskostnad ca 15 000 kr

Hur vet man att det vatten som man släpper tillbaka ut i vattendrag är bra?

Reningsverken är byggda för att rena vattnet från organiskt material och fosfor. På det renade vattnet mäts därför gränsvärdena för fosfor och BOD, det vill säga syreförbrukande ämnen.

Share this post