Frågor

Hur fungerar Franluftssystem?

Hur fungerar Frånluftssystem?

Fläktstyrd frånluft – Frånluftssystem Luften sugs ut från bostaden med hjälp av fläktar, från köket, toaletter/badrum samt från tvättstugan. En vanlig skillnad jämfört med självdragsventilation är att man här oftast tar in luften genom ventilation eller vädringsfönster, inte genom dörrspringor och andra läckor.

Hur får man dra ventilation?

För den som har möjlighet är ett mekaniskt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning det absolut bästa sättet att sköta ventilationen i sitt hus. Man suger då ut oren och fuktig luft ur kök och badrum och tillför frisk luft till övriga rum. Inne i aggregatet tas den varma luften tillvara i en värmeväxlare.

Vad gör en frånluftsfläkt?

Med frånluftsventilation ventileras luften ut från en bostad/ fastighet mekanisk med hjälp av en fläkt. I ett hus med självdragsventilation är det luftens temperaturskillnader som gör att det skapas ett “självdrag” när den varma luften stiger i skorstenen och då skapar ett undertryck som drar in ny luft.

Vilka olika typer av Ventilationssystems finns det?

Tre typer av ventilationssystem Ventilationen i bostäder utformas så att tilluftsventiler finns i sovrum och vardagsrum, och frånluftsventiler finns främst i badrum, wc, tvättrum och kök. Friskluften kommer alltså in där vi normalt vistas oftast, och frånluften leds ut där vi skapar matos, lukt och fuktig luft.

Hur fungerar ventilation självdrag?

Självdragsventilation fungerar genom att det skapas ett ventilationsflöde av värmeskillnad mellan inne och ute (varm luft utvidgas och blir lättare än kall luft vilket gör att den stiger) samt via vindpåverkan på byggnaden. Självdragsventilation fungerar alltså utan fläktar.

Hur mycket drar en frånluftsfläkt?

Ett år har 365 dagar X 24 timmar=8760 timmar/år. 8760 X 4 W = 35040 W. Om då 1000 W kostar 1 kr, så kostar fläkten ca: 35 kr/år om den är konstant igång.

Share this post