Rekommendationer

Vad ar bast flakt eller AC?

Vad är bäst fläkt eller AC?

Den stora skillnaden ligger i hur de kyler ner luften; en AC använder sig av ett kylmedel medan en luftkylare kyler genom ångor från sin vattentank. En AC kan komma ner i mycket lägre temperaturer än en luftkylare; å andra sidan är en luftkylare billigare och mer miljövänlig.

Är AC värt det?

En ac fläkt är den mest kraftfulla varianten när det kommer till att hålla hemmet svalt och du behöver bara ställa in önskad temperatur, så sköter maskinen resten. Ska du ha den placerad i sovrummet kan det vara värt att tänka på att välja en med så låg decibelnivå som möjligt.

Vad ska man tänka på när man köper AC?

En bra tumregel för när man dimensionerar sin AC är att tänka: 70 Watt per kvadratmeter. Men det finns även andra saker man bör tänka på när man dimensionerar, som exempelvis om man har öppen eller stängd planlösning och hur mycket solinsläpp man har i utrymmet.

Hur bra är en luftkylare?

En luftkylare är i behov av bra luftcirkulation, därför passar det bra att placera kylaren nära ett öppet fönster. En luftkylare sänker inte temperaturen på samma sätt som en luftkonditionering, men den är smidig och enkel att använda, och med lägre strömförbrukning.

Hur man gör sitt rum kallt?

Har du inte persienner eller mörkläggningsgardiner kan du hänga upp lakan eller en filt. Ett klassiskt husmorsknep är att blöta ner handdukar och hänga upp i fönstret. Öppna dina fönster först när solen gått ner och luften ute är svalare än inne i lägenheten, annars får du bara in varmluft. Skaffa dig en fläkt.

Kan man ha en fläkt på hela natten?

I och med den cirkulerande luften så blir du mer utsatt för luftburna partiklar såsom damm och pollen. Har du astma, pollenallergi eller hösnuva är du särskilt utsatt efter en natt i konstakt fläktdrag då du andats in både det ena och det andra. Tips: Innan du sätter igång fläkten för natten — damma av den!

Kan värmefläkt börja brinna?

Värmekabel är brandsäker. De flesta moderna värmefläktar är nog brandsäkra. Lämpligast är nog fläktar eller element avsedda för våtutrymmen, där är all el kapslad.

Share this post