Ny

Vad ar statistik och sannolikhet?

Vad är statistik och sannolikhet?

I kapitlet om sannolikhet och statistik lär vi oss att beräkna sannolikheten för att en viss händelse ska inträffa i vissa situationer. Vi lär oss också om statistiska undersökningar, hur vi kan tolka diagram och hur olika lägesmått såsom medelvärde och median kan användas.

Vilka av talen kan beskriva sannolikheter?

Den del av matematiken som handlar om sannolikheter kallas sannolikhetsläran. Till exempel kan vi räkna ut hur stor chansen är att du får en vinstlott när du spelar på lotteri, om vi vet hur många vinstlotter det finns och hur många lotter det finns totalt.

Vilken fördelning statistik?

Normalfördelning (ibland Gaussfördelning eller Gausskurva) är en viktig fördelning inom sannolikhetsteori och statistik. En normalfördelad variabel antar ofta värden som ligger nära medelvärdet och mycket sällan värden som har en stor avvikelse.

Hur många gånger måste man slå en tärning för att få en sexa?

Du ser på träddiagrammet att sannolikheten att slå en sexa med den första tärningen är en sjättedel. Och om den första tärningen redan visar sex, då är det en chans på sex att den andra också gör det. Det är alltså en sjättedels av en sjättedels chans att slå två sexor.

Vad är sannolikheten att få åtminstone en sexa vid tio kast med en tärning?

Alla vet att det är 1 chans på 6 att få en sexa vid tärningskast. Alltså borde man få 1-2 sexor om man kastar 10 gånger. Vi kan se att resultatet variera ganska mycket; allt mellan 0 och 5 sexor på 10 kast. Totalt kastades 90 kast och 1+3+1+2+2+5+4+0+2 = 20 blev sexor.

Hur stor är sannolikheten att man får exakt en sexa då tre tärningar kastas?

Om du kastar en tärning så är sannolikheten för en sexa 1/6 och sannolikheten för något annat 5/6. Om du ska ha precis 3 sexor på 4 kast så måste du alltså ha 3 sexor och 1 ”inte sexa”.

Share this post