Rekommendationer

Vad hander om man inte registrerar sin Hastanlaggning?

Vad händer om man inte registrerar sin Hästanläggning?

Om du inte registrerar din anläggning riskerar du att försvåra både smittspårning och sjukdomsbekämpning. Du behöver registrera din anläggning för att de djur som finns hos dig ska få flytta till en annan anläggning. Du får inte heller ta emot djur som inte kommer från en registrerad anläggning.

Hur många hästar får man ha på en gård?

Om du har 5 hästar eller fler så måste du förpröva dina stallar. Du får alltså max ha 4 hästar utan tillstånd.

Hur bygger man en gödselplatta?

Bygg en ordentlig gödselplatta! En bra gödselstack ska helst vara lite nedgrävd så att den lutar lite nedåt och avslutas med en urinbrunn. Snåla inte med kvadratmeter, utan anpassa storleken på gödselstackarna till antalet hästar så att den inte behöver tömmas för ofta.

Hur stor Gödselplatta häst?

Anna räknar ut att hennes fyra hästar producerar cirka 20 m³ gödsel under vinterhalvåret när de inte hålls på bete. Gödseln kan staplas till cirka två meter vilket innebär att Anna behöver gjuta en gödselplatta på 10 m².

Hur många hästar får man ha utan tillstånd?

Du behöver ha ett tillstånd när du: Ansvarar för tio hästar eller fler som är äldre än 24 månader, till exempel om du äger dem eller har dem på foder. Hyr ut fyra eller fler hästar per år, till exempel turridningsverksamhet. Föder upp fyra eller fler hästar per år.

Är det lag på att hästar måste ha sällskap?

Enligt djurskyddslagen ska hästar, som är flockdjur i vilt tillstånd, helst ha sällskap av en annan häst i närheten. De måste inte vistas i samma hage. Om det inte går så kan hästar ha socialt utbyte av andra flockdjur i närheten. Det sociala behovet ska dock tillgodoses.

Måste man registrera hästar?

Du som driver en anläggning med hästar ska registrera anläggningen hos jordbruksverket. Det gäller både små och stora stall, ridskolor, beten m.m. Det gäller även dig som har hästar i hobbysyfte. Med anläggning menas platsen där du håller hästar.

Hur mycket betesmark per häst?

Den hästägare som betraktar betet som en plats för passiv ”förvaring” kan aldrig utnyttja betets många fördelar rent ut. Ett bra bete ska vara tillräckligt stort – minst 0,5-1 hektar per häst och rymma flera olika gräsarter med olika växtcykler. På så sätt kommer en viss återväxt att pågå under hela betesperioden.

När måste man ha Gödselplatta häst?

Om gödseln ska användas på nära håll, till exempel på egen åkermark passar gödselplatta bäst. Gödselplattan ska vara tät och effektivt hindra gödselvatten från att rinna ut i omgivningen. Tillfällig lagring i fält är inte detaljreglerat utan ska göras utifrån de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken.

Måste man ha gjuten Gödselplatta?

Din lagring av gödsel får ändå inte leda till förorening av yt- eller grundvatten så att miljön eller människors hälsa tar skada. Därför behöver du ändå välja något lämpligt sätt att förvara gödseln, till exempel på en gödselplatta, i en container eller annat utrymme.

Vilka är lantbruksdjur?

Djur- och veterinärfrågor / Trycksaker / Lantbruksdjur

  • Allmänt.
  • Nötkreatur.
  • Får.
  • Grisar.
  • Fjäderfä
  • Häst.

Share this post