Allmänning

Varfor vattenrenare?

Varför vattenrenare?

När du filtrerar ditt kranvatten renar du det från kemikalier och andra skadliga föroreningar som varken syns eller känns. Genom att ta bort skadliga föroreningar är filtrerat vatten betydligt bättre för dig och din hälsa. Dessutom är det också betydligt mer prisvärt och mycket bättre för miljön än vatten på flaska.

Vad innehåller Järnfilter?

JÄRN-, MANGAN- & AVSYRNINGSFILTER Våra järnfilter renar från väldigt höga värden av järn och mangan samt att det höjer pH-värdet så att frätande egenskaper upphör. Inga andra järnfilter av motsvarande modell kan jämföras med kapaciteten i detta filter. Det tar upp till 25 mg/liter av järn och 10 mg/liter av mangan.

Kan man filtrera bort PFAS?

PFAS är skadliga kemikalier som vi människor kan få i oss genom till exempel dricksvattnet. Vid SLU har forskare tagit fram en metod som förbättrar reningen av PFAS i dricksvatten genom att kombinera så kallad nanofiltrering med ytterligare filtrering.

Varför filtrera vatten?

Genom att dricka filtrerat rent vatten ser du till att du inte får i dig föroreningar som finns i vårt kranvatten som t ex bly, koppar, kvicksilver, arsenik, bekämpningsmedel och läkemedelsrester. Dessutom slipper du det klor som tillsätts i vårt kommunala vatten.

Hur filtrera vatten?

Kemisk rening. För att få bort partiklar och ämnen vi inte vill ha i vattnet tillsätter personalen på vattenverket ett medel som kallas flockningsmedel. Flockningsmedlet gör att partiklarna klumpar ihop sig och blir tunga. I nästa bassäng, sedimentationsbassängen, sjunker partiklarna till botten och kan tas bort.

Är järn i vatten farligt?

Är det farligt att dricka vatten med mycket järn i? Nej, det är i regel inte farligt att dricka järnhaltigt vatten. Vid extremt höga järnhalter kan dock barn och djur bli förgiftade.

Vad gör man åt järn i vattnet?

Järn och mangan i dricksvattnet åtgärdas med järnfilter och manganfilter.

Hur fungerar ett avhärdningsfilter?

Ett avhärdningsfilter fungerar genom att när det hårda vattnet passerar jonbytarmassan (saltet) byter de hårdhetsbildande kalksalterna plats med de lättlösliga natrium- salterna i jonbytarmassan och ett avhärdat, mjukt vatten erhålles. Jonbytarmassan kommer så småningom att bli mättad.

Hur blir man av med järn i vatten?

Vad gör jag om jag har järn i mitt vatten? Börja med att göra en vattenanalys för att fastställa problemet. Det är vanligt att man i kombination med järn även har höga halter mangan i sitt vatten. Har du höga halter järn i vattnet behöver du installera ett järnfilter.

Hur renar man PFAS?

Tekniken bygger på rör med aktivt kol som rullas upp som cigarrer för att fånga upp PFAS-föroreningarna, säger Joydeep Dutta, professor i material- och nanofysik på KTH, som har utvecklat tekniken. I pilotförsöken tillsätter man PFAS till kranvatten så att det blir samma halter som finns i Uppsalas råvatten.

Hur fungerar ett vattenreningsverk?

I reningsverket renas spillvattnet (avloppsvattnet) både mekaniskt, kemiskt och biologiskt. När vattnet är färdigrenat, kontrolleras det och släpps sedan ut i havsvikar, älvar och åar. Försedimenteringsbassänger vid Umeå avloppsreningsverk.

Share this post