Ny

Vad ar Takavlopp?

Vad är Takavlopp?

Invändiga takavlopp Invändiga avlopp används företrädesvis på varma tak med låga lutningar. Från den lutande takytan leds vattnet via ränndalar till takbrunnar anslutna till dagvattenavloppet.

Vart leder stuprör?

För att leda ut vattnet på marken från stupröret så fäster du en utkastare på mynningen. De finns i flera olika modeller med lite olika funktion. Rådgör med fackpersonal hos den byggvaruaffär där du handlar.

Hur långt mellan stuprör?

Antal stuprör Rännkrokarna monteras med 60 cm centrumavstånd. Första och sista rännkrok monteras 10 cm från respektive rännkant. Vid huslängder upp till 10 m, lutar hängrännan i en riktning. Vid taklängder mellan 10 och 20 meter behövs 2 stuprör.

Hur stor takyta per stuprör?

90 mm är storleken som vanligtvis används till villor. 100-120 mm används på alla större tak, gäller samtliga former av byggnader. Om antal stuprör inte är utritade på ritning så räkna med max 20 m mellan rören. Vad som avgör vilken storlek du får är helt enkelt hur står takyta ett stuprör ska avvattna.

Vad är ett kallt tak?

Ett kalltak har till skillnad från ett varmtak ett ventilations- och avluftningsplan mellan taktäckningen och värmeisoleringen (se takkonstruktion). Ett varmtak är en takkonstruktion där det inte finns någon ventilation och avluftning mellan underkonstruktionen och täckningen!

Hur avleda vatten från stuprör?

För att leda ut vattnet på marken från stupröret så fäster du en utkastare på mynningen. Led sedan bort vattnet en bit från huset, se lösningsförslag nedan. Tänk på att vattnet inte får släppas ut för nära husgrunden – det kan skada byggnaden.

Vart går stuprör?

Allt för många fastigheter har sitt dagvatten kopplat till det allmänna spillvattennätet. Det innebär att regnvatten som rinner ner i stuprören går ner till avloppsreningsverket och blir en belastning, i stället för att gå direkt ut i ett vattendrag.

Hur ska stuprör sitta?

Stuprören placeras normalt i alla ytterhörn. Du ska montera hängrännan med ett fall på 2,5-5 mm per meter. Mät upp längden på takfotsbrädan. Hängrännan ska vara 4 cm kortare än takfotsbrädan, 2 cm på varje sida.

Share this post