Blogga

Vad ar Sattgrus?

Vad är Sättgrus?

Sättgruset är det grus som ligger precis under stenplattorna. Det bör vara cirka 3-4 cm tjockt. Eftersom det innehåller små korn kan det inte vibreras. Det räcker att du fördelar gruset och trampar ner det.

Vad är Mursand?

Mursand är en mycket fint siktad natursand. Denna sand kan bland annat användas till att blanda med cement och vatten till mur- och putsbruk.

Vad är fraktion anläggning?

Bergkross är grövre fraktioner där även de finaste kornen ingår, exempelvis i fraktionerna 0/16, 0/32 eller 0/63 mm. Materialet går ofta under namn som väggrus, bärlager eller förstärkningslager beroende på fraktion och användningsområde. Makadam är material med en nedre och övre gräns.

Vad är Nollfraktion?

Makadam är krossad sten, som inte innehåller några nollfraktioner (de allra minsta partiklarna), och används som överbyggnad under vägbeläggning och som underlag till järnvägsspår.

När blir grus sand?

Sand kommer från olika typer av avlagringar från istiden och är alltså ingen bearbetad produkt. Sandprodukter kan exempelvis användas till barnens sandlåda, vid blandning av murbruk, plattsättning och som toppdress till gräsmattan. Vi säljer Sand 0-2mm (även kallad Leksand) samt Sand 0-8mm.

Vad betyder sanden?

Ordet sand är en synonym till själsstyrka och jord och kan bland annat beskrivas som ”finmalt mineral”. Ordet används i uttrycket ”rinner ut i sanden” som betyder ”blir inte verklighet, händer inte”.

Vad är sandbädd?

De flesta vilda bin bygger inte sina bon i håligheter i trä utan gräver sina bon i sand. Bristen på sandiga marker med öppna ytor gör att de grävande vilda bina har bostadsbrist. Hjälp dem få ett hem genom att skapa en sandbädd – i ett stenparti, en sandig slänt eller i en stor kruka.

Vad är en fraktion?

En fraktion är en särgrupp förenad av en gemensam ståndpunkt inom en organisation, till exempel ett parti. En fraktion kan vara en relativt organiserad grupp som inom den större gruppen agerar för ett maktövertagande av den större gruppen i enlighet med fraktionens intressen.

Är bärlager dränerande?

Bärlagret är ett dränerande skikt som därmed släpper igenom vatten. Med det menas att materialet inte binder vatten vilket gör att man blir mindre känslig för tjälskador och andra typer av skador som är förknippade av vandring av vatten i mark. Undergrunden är därmed en viktig del av dräneringssystemet.

Vad är skillnad på singel och makadam?

Det finns olika sorters grus att lägga på grusgången: makadam och singel. Makadam är en krossprodukt, medan singel är naturgrus, en ändlig resurs som tär mer på miljön att framställa och därför är dyrare.

Share this post