Allmänning

Vad menas med jordad?

Vad menas med jordad?

Med jordning ⏚ menas att ansluta flera ledare till en gemensam potential, en jordningspunkt. Jordning behöver inte ha något med mark att göra, till exempel chassijordning i fordon, jordplan på kretskort och liknande.

Hur man jordar ett uttag?

Så för att jorda de andra uttagen måste man:

  1. Byta lampknappen mot en jordard.
  2. Kabeln från lampan till de andra två uttagen måste bytas mot en ny kabel som har skyddsjord.
  3. Nya vägguttag.
  4. Nytt uttag till lampan för att den också ska bli jordad. Kabel till lampan har skyddsjord, men det är ett ojordat uttag.

Vad är ett jordat föremål?

Skillnaden på jordade och ojordade uttag är att de är kopplade på olika sätt. Jordade uttag används ofta i kök, badrum och andra platser där fukt kan finnas eftersom att de är säkrare än ojordade uttag. Jordade och ojordade uttag får aldrig blandas i samma rum.

Vad gör jord el?

Jordning är en utjämning av spänningen mellan två punkter. Elsystemet fungerar som det ska utan kontakt med marken via en jordning. Spänningen som driver ström genom glödlampan finns mellan de två trådarna i lampsladden. Den spänningen ändras inte med en jordning till mark av elsystemet.

Hur fungerar en skyddsjord?

Så här fungerar skyddsledaren: Om det blir fel på t. ex ett strykjärn kan metalldelarna bli strömförande. Metalldelarna är anslutna till skyddsledaren i sladden. Tack vare skyddsledaren leds då den farliga strömmen bort genom jordblecken i stickproppen och det skyddsjordade vägguttaget.

Kan man jorda ett ojordat uttag?

Ska du exempelvis sätta in jordade eluttag i ett rum där det tidigare funnits ojordade så måste bytet utföras av en behörig elektriker. För att byta till jordade uttag så måste man dra ny, jordad el från den befintliga elcentralen. Du får alltså inte byta uttag från ojordat till jordat på egen hand.

Är det farligt med ojordade uttag?

Ojordade stickkontakter Gamla, runda, ojordade stickproppar får bara användas i ojordade uttag inomhus. De passar helt enkelt inte i jordade uttag och ska heller inte göra det. Att byta ut dessa mot en jordad stickpropp eller att fila ner kanterna på dem för att få dem att passa är livsfarligt.

Share this post