Frågor

Far aktieagare?

Får aktieägare?

En utdelning är en utbetalning i form av kontanter eller andra tillgångar från aktiebolaget till aktieägarna. Den vanligaste formen av utdelning är att ett bolag delar ut hela eller delar av tidigare vinster. Ett bolag kan även ge extrautdelning till aktieägarna.

Hur överlåta aktier?

Ett aktieöverlåtelseavtal är ett avtal för överlåtelse av aktier och ska innehålla uppgifter om vilka parterna är, fullständigt namn eller firma, adresser, person- eller organsiationsnummer osv. I avtalet ska det också framgå hur många aktier överlåtelsen avser och vilket bolag aktierna tillhör.

Vem äger Euroclear?

Euroclear Sweden är Sveriges värdepapperscentral. Vi bidrar till en säker och effektiv hantering av värdepapper på den svenska marknaden och har gjort det sedan 1971, då under namnet Värdepapperscentralen VPC AB. Vi blev 2008 en del av den internationella Euroclear-koncernen med huvudkontor i Bryssel, Belgien.

Vem utfärdar aktiebrev?

Bolagets styrelse är enligt aktiebolagslagen skyldig att föra aktiebok över alla aktieägare och deras aktieinnehav. Det som aktieboken ska innehålla regleras i aktiebolagslagen. Bolaget kan välja att utfärda aktiebrev. Det finns inget lagkrav på att utfärda aktiebrev i andra fall än när aktieägaren begär det.

Kan man se alla aktieägare i ett bolag?

Varje aktiebolag måste ha en aktiebok. Är du aktieägare kan du begära att aktiebolaget ger ut aktiebrev för de aktier som du äger. Men för avstämningsbolag finns det vissa andra regler. Bolagsverket registrerar inte vilka som är aktieägare i ett aktiebolag.

Har styrelsen rätt att ta del av aktieägaravtal?

Det kräver dock att styrelsen anser att det kan ske utan väsentlig skada för bolaget. Då ni är tio eller färre delägare har du utöver frågerätten vid bolagsstämma, rätt att ta del av räkenskaper och andra handlingar som rör bolagets verksamhet.

Kan man ge bort aktier i gåva?

Huvudregeln vid beskattningen är att gåvan är skattefri för gåvomottagaren. Lämnar man aktier i gåva till sina barn gäller vanligtvis att det är en skattefri gåva för barnen (dvs gåvomottagarna). Man kan dock ändå behöva göra en skattemässig bedömning av gåvan – speciellt om barnen är anställda i bolaget.

Kan man se vem som äger företag?

Det finns gott om tjänster där du kan få företagsinformation och nu lanseras ännu än: Bolagsfakta.se. Här kan du ta reda på mer om ett företag som du är intresserad av. Förutom grundläggande kontaktuppgifter och ekonomisk ställning finns även detaljerad information om dess ägare.

Var ser man vem som äger ett bolag?

En aktiebok är en förteckning som visar vem som äger aktier i företaget. Enligt aktiebolagslagen (ABL) måste alla aktiebolag ha en aktiebok. Den första versionen av aktieboken ska upprättas samtidigt som företaget grundas.

Var hittar jag aktiebrev?

Aktiebrev är en handling där det framgår vem som äger vissa av aktiebolagets aktier. Aktiebreven är normalt utställda till innehavaren. Om du inte vet var aktiebreven finns kan du avregistrera dessa genom att ansöka om dödning av aktiebrev hos Skatteverket.

Har fysiskt aktiebrev utfärdats?

Idag är aktiebrev sällan fysiska. Men den aktieägare som vill ha ett fysiskt aktiebrev har rätt att begära det av aktiebolaget. Aktiebolaget är skyldiga att ha ett register över sina aktieägare. Det registret kallas aktiebok.

Varför Hembudsklausul?

En hembudsklausul hindrar dig aldrig från att sälja dina aktier till valfri person, utan klausulens innebär att om du säljer aktierna till tredjeman (någon annan än de personer som har rätt till ”hembudet”) så har de personerna rätt att lösa aktierna av den personen du sålt aktierna till.

En aktieägare ansvarar inte för bolagets skulder eller andra åtaganden som bolaget har. Du som aktieägare kan du därför maximalt förlora de pengar du köpt aktier för i bolaget. Om bolaget går i konkurs får aktieägarna vänta till sist för att få ut några pengar då alla andra fordringsägare går före.

Share this post