Rekommendationer

Vad bestar Elfakturan av?

Vad består Elfakturan av?

Elfakturan består av tre delar Kostnaden för elen du använder därhemma betalas till elhandelsbolaget. Du kan själv välja elhandelsbolag och avtalsform. Kostnaden är kopplad till det antal kilowattimmar (kWh) el du använder och en fast årskostnad (kr/år). Årsavgiften kan vara uppdelad per månad.

När kommer Elfakturan?

Hur ofta och när kommer elräkningen? Fakturan kommer varje månad. Vi skickar ut fakturorna i början av månaden och de förfaller den 28.

Hur läser man Elfakturan?

På elräkningarna står det hur många kilowattimmar du har förbrukat under perioden, och de rörliga posterna på fakturan räknas sedan ut utifrån denna förbrukning. Watt eller effekt kan förklaras som i vilken takt en apparat använder energi eller hur mycket energi som förbrukas per tidsenhet.

Varför får jag två Elfakturor?

Elräkningen består av två delar därför att du betalar för två helt olika saker som behövs för att din lampa ska lysa – själva elektriciteten och elnätet som transporterar elektriciteten. Egentligen är det på samma sätt när du köper äpplen.

Vad ingår i en elräkning?

Dina elkostnader består av två delar. Dels betalar du för att vara ansluten till nätet, den så kallade nätkostnaden, och dels betalar du för inköp av den ström du gör av med, eller den så kallade elhandelskostnaden.

Vad är Elcertifikatskostnad?

Det är en del av elnätsavgifterna som du betalar till ditt elnätsbolag och den är kopplad till hur mycket el du använder. Man kan säga att den avser själva transporten av el genom ledningarna till dig.

När kommer elräkningen Ellevio?

Varje månad skickar vi på Ellevio en faktura till dig. Vill du hitta kopior på dina fakturor eller se om du betalat? Logga in på Mina sidor (högst upp till höger – knappen Logga in) eller i Ellevio-appen.

Vem får Elprisstöd?

Vem får elprisstödet? Elprisstödet är till för privatpersoner och ska enligt Regeringen baseras på hushållets elförbrukning och inte boendeform. Det är riktat till villa- och radhusägare men även personer som bor i lägenhet kan få pengar om de har hög elförbrukning.

Hur fungerar elräkning?

Vad ligger en elräkning på?

Totalkostnaden för el per kWh var år 2020 211 öre/kWh (2,1 kr/kWh) i genomsnitt för en liten lägenhet, som en etta eller en mindre tvåa. Kostnaden var 179 öre/kWh (1,79 kr/kWh) i genomsnitt för en större lägenhet.

Varför 2 elbolag?

Ibland kommer frågan för att man är säker på att man betalat sin räkning, och så kommer det en påminnelse. Då har du förmodligen bara betalat den ena av dina två fakturor. Det korta svaret är att det behövs två olika avtal för att lampan ska lysa hemma hos dig, ett för elnät och ett för elhandel.

Varför har jag 2 elbolag?

Elnätsbolag. Det företag som transporterar el till din bostad genom ledningar, kraftstationer och kablar är ditt elnätsbolag. Man väljer inte själv vilket elnätsbolag man ska ha, det avgörs av var i landet du bor då olika nätbolag äger olika elnät.

Share this post