Frågor

Hur saljer man optioner?

Hur säljer man optioner?

Köpoption. – Utfärdaren däremot har skyldigheten att sälja aktien om innehavaren önskar det. – Priset för en option kallas premie: Innehavaren betalar en premie, utfärdaren erhåller en premie. En säljoption ger innehavaren rätt att sälja den underliggande varan på motsvarande villkor.

Varför köpa optioner?

Fördelar med optioner Vid en ökning i aktiekursen ökar värdet i optionsplaceringen procentuellt mer än i motsvarande aktieplacering. Genom att köpa optioner kan du kurssäkra aktier, det vill säga försäkra dig om att du kan köpa dem till ett visst pris i framtiden.

Kan man sälja sina teckningsoptioner?

En teckningsoption ger dig rätt att under en viss tidsperiod till ett bestämt pris teckna nyemitterade aktier i det bolag som gett ut optionen. Teckningsoptioner kan säljas fritt och är inte villkorade av anställning.

Optioner handlas i sin rådande premie. Optionspremien är kostnaden för rättigheten (köparen) och samtidigt priset för att ikläda sig skyldigheten (säljaren). Precis som för aktier finns det en orderbok där priset på premien framgår och där man kan erbjuda ett pris själv.

Vad räknas som värdeaktier?

Värdeaktier är aktier som värderas lågt av marknaden i förhållande till deras fundamentala värde. Dessa bolag är ofta ganska stora och mogna. Vanligtvis värderas dessa aktier lågt av marknaden av en anledning, till exempel på grund av låga vinstförhoppningar.

Vad är ett max certifikat?

Ett maxcert är samma sak som att köpa en aktie, fast till ett lägre, rabatterat pris. Maxcertifikatet innebär därmed en lägre risk än en aktie, eftersom mindre pengar investeras. Vid löptidens slut återfår investeraren det aktien är värd, även om kursen stått still.

Vilka utfärdar warranter på den svenska marknaden?

Till skillnad mot en option så kan inte en warrant utfärdas av vem som helst, utan endast av en bank eller en fondkommissionär. Handeln sker dock i OM:s system precis som med optioner. Den bank som utfärdat en warrant agerar marknadsgarant eller så kallad »market maker« i det utfärdade papperet.

Share this post