Blogga

Vad ar Mahayanabuddhismen?

Vad är Mahayanabuddhismen?

Mahayana, den stora vagnen, är den absolut största riktningen inom buddhismen. Namnet syftar på att alla som vill kan få plats i den stora vagnen som leder till nirvana. Detta betyder att alla människor kan bli en buddha i det här livet, men det krävs i regel många återfödslar som mahayanabuddhist innan.

Vad betyder den 8 faldiga vägen?

Det är den åttafaldiga vägen (som innebär: rätt insikt, rätt beslut, rätt tal, rätt handling, rätt liv, rätt strävan, rätt minne, rätt försjunkande).

Vad är en Sangha?

Sangha[redigera | redigera wikitext] Saṅgha (sanskrit och pali) är en term inom buddhismen som brukar översättas som ”gemenskap”. Termen refererar oftast till den buddhistiska gemenskapen av munkar och nunnor, men har bland västerländska buddhister fått en bredare betydelse.

Vad innehåller de olika delarna i tripitaka?

Tripitaka (de tre korgarna) är heliga böcker för alla buddhister. Det sägs att de innehåller äkta ord från Buddha. I Tripitaka finns: Läran (berättelser om Buddhas liv och vad han sagt).

Vad tror mahayana på?

Mahayana (den stora vagnen) är en frälsningsväg för många människor. Här tar man fasta på att Buddha avstod från att omedelbart helt gå in i nirvana när han nått upplysning. Man tycker att den sydliga buddhismens arhats försummar (nonchalerar) andra levande varelser när de bara tänker på sin egen frälsning.

Vad menar Buddha med att var och en ska befria sig själv?

Det Buddha menar med att man ska befria sig själv är att man ska nå sina mål med hjälp av sig själv, inte vara beroende av någon eller något annat. Man ska leva rätt, meditera och söka insikt och vishet inom sig.

Vilka steg finns i den åttafaldiga vägen?

Stegen dit stakas ut i den så kallade åttafaldiga vägen:

  • Rätt förståelse.
  • Rätt avsikt.
  • Rätt tal.
  • Rätt handling.
  • Rätt levebröd.
  • Rätt ansträngning.
  • Rätt medveten närvaro.
  • Rätt koncentration.

Hur kan man nå nirvana?

Nirvâna (sanskr., निर्वाण, ”utslocknande”), alternativt pali nibbâna, är målet för den buddhistiska vägen. Nirvana ses ofta som frigörelsen från sensualitet/girighet/begär, hat och ignorans.

Vad innebär begreppet dharma för en hindu?

Hinduer kallar inte sin religion hinduism utan kallar den istället för dharma. Det betyder läran eller lagen om allt. Den finns inte beskriven i de äldsta skrifterna. I Upanishaderna beskriv det hur Manu, den lagstiftande härskaren, gav ”lagen” till sina barn och barnbarn.

Vad handlar Samsara om?

Samsara – ett evigt kretslopp av födelse, död och återuppståndelse. Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen.

Vad innehåller de tre korgarna?

De tre korgarna är följande :

  • Vinaya-pitaka (”Disciplinkorgen”), innehåller bland annat regler för munkar och nunnor.
  • Sutta-pitaka, innehåller lärdomar tillskrivna Shakyamuni Buddha, men även lärdomar tillskrivna hans lärjungar.
  • Abhidhamma-pitaka, en systematisering av buddhismens filosofi, metafysik, lärdomar, etc.

Vad innehåller Sutta Pitaka?

Sutta-pitaka är en av ”de tre korgarna” i Tipitaka, som är det vanliga sättet att inom den tidiga buddhismen organisera buddhismens läror. Denna pitaka, sutrornas korg innehåller tusentals texter som tillskrivs Buddha, samt texter vars innehåll Buddha sägs ha godkänt.

Share this post