Ny

Vad gor en spion?

Vad gör en spion?

Den som med avsikt att gå främmande makt tillhanda obehörigen anskaffar, lämnar, befordrar eller röjer uppgifter, vars uppenbarande för främmande makt kan medföra skada för Sveriges säkerhet döms för spioneri.

Vad krävs för att få jobb som spion?

Ett krav för att jobba inom Säkerhetspolisen är att du är svensk medborgare eftersom alla befattningar är säkerhetsklassade. Det betyder också att du kommer att gå igenom en säkerhetsprövning med registerkontroll och att du måste bli godkänd i den för att få anställning.

Finns det hemliga agenter i Sverige?

Redan i början av 2000-talet togs ett hemligstämplat regeringsbeslut som gav 30 agenter vid den militära underrättelsetjänsten KSI, Kontoret för särskild inhämtning, pass utställda i täcknamn, erfar SvD. När IBM tog över Transportstyrelsens it-drift röjdes alla skyddade identiteter.

Vad gör hemliga agenter?

Spioneri innebär att en regering, ett företag eller en individ kommer över eller försöker komma över information som betraktas som hemlig utan tillstånd av den som besitter informationen. Spioneri sker per definition i det fördolda, eftersom den allmänt anses ovälkommen och, i många fall, är olaglig och straffbar.

Vad gör en hemlig agent?

En agent är en person som har i uppdrag att samla information om Sverige och svenska förhållanden, och delge informationen till en utländsk säkerhetstjänst. Varje år utsätts personer i Sverige för värvningsförsök, en process som kan delas upp i sex steg.

Kan man bli en spion?

Varje år utsätts personer i Sverige för värvningsförsök, en process som kan delas upp i sex steg. De länder som bedriver spioneri i och mot Sverige, eller svenska mål utomlands, kan göra det med en utsänd underrättelseofficer.

Vad gör man om man jobbar för Säpo?

Möt Säkerhetspolisens medarbetare Att det finns mytbilder och föreställningar om hur det är att jobba inom Säkerhetspolisen är inte så konstigt. Det ligger i yrkets natur att våra medarbetare inte alltid kan berätta vad de jobbar med och vilka metoder vi använder. Hur mycket man kan berätta om sin yrkesroll varierar.

Kan man jobba som spion i Sverige?

De länder som bedriver spioneri i och mot Sverige, eller svenska mål utomlands, kan göra det med en utsänd underrättelseofficer. Dennes högsta prioritet är att värva personer som kan leverera information och därmed arbeta för ett annat lands räkning – så kallad agenter.

Hur får man jobb på KSI?

Denna kan vara förvärvad genom officersutbildning (yrkes-, reserv- eller specialistofficer), värnplikt i kombination med erfarenhet från utlandstjänstgöring men även andra alternativ där relevanta försvarsmaktskunskaper förvärvats är möjliga.

Vad är säkerhetsrådets uppgifter?

Säkerhetsrådets uppgifter: Undersöka varje konflikt eller situation som kan leda till en internationell konflikt. Presentera förfaringssätt och förlikningsvillkor för att få fram en lösning. Rekommendera handlingar mot varje hot eller aggressiv handling.

Vilka åtgärder kan säkerhetsrådet besluta om?

Vilka åtgärder säkerhetsrådet kan besluta om står i FN-stadgans kapitel VI och VII. När en konflikt som hotar internationell fred och säkerhet blossar upp, uppmanar säkerhetsrådet parterna att gå till förhandlingar för att lösa konflikten på fredlig väg. Säkerhetsrådet kan också föreslå egna lösningar på konflikten.

Vad är FN:s säkerhetsråd?

FN:s säkerhetsråd ansvar är att upprätthålla världsfred och avvärja hot mot den internationella säkerheten. Medan generalförsamlingen kan diskutera vilket globalt problem som helst, ägnar sig säkerhetsrådet enbart åt frågor som rör fred och säkerhet.

Share this post