Allmänning

Vad ar normativ styrning?

Vad är normativ styrning?

Normativ styrning är enligt Kunda (1992) ett försök att locka fram och styra orga- nisationsmedlemmarnas ansträngningar och genom mål och visioner kontrollera underliggande upplevelser, tankar och känslor som bestämmer deras agerande.

Varför Tillitsbaserad styrning?

SKR är positiv till tillit i styrningskedjan och de sju vägledande principerna som är viktiga delar i en styrning. Allt tar sin utgångspunkt i brukarna och medborgarna – om deras behov, upplevelser och kunskap. Genom tillit skapas ökat handlingsutrymme för medarbetarna.

Vad menas med normativa?

Att normer, regler och värderingar ger någon eller något en särprägel och är utmärkande för vederbörande.

Vad är normativ kontroll?

Att kontrollera hur en människa agerar, förhåller sig och tänker har i akademiska kretsar kallats för normativ kontroll. Det är idén av att kunna med hjälp av vertikal- (hierarkisk), horisontell övervakning (arbetsgrupper eller lag) och retorik kontrollera och styra mer än bara en individs handlingar.

När infördes New Public Management?

NPM utgör samlingsnamnet på de styrmetoder som implementerats inom offentlig sektor från 1980. Det har tagit sig olika uttryck i skilda länder, men med gemensam nämnare i dess syften.

Vad är Tillitsdelegationen?

Tillitsdelegationen var aktiv mellan 2016-2020 och hade som uppgift att sprida kunskap om hur statliga myndigheter kan utveckla en mer tillitsbaserad styrning i sina egna verksamheter och hur erfarenheter av både idé- och verksamhetsutveckling inom statliga myndigheter ska kunna spridas inom även efter att …

Vad är en normativ studie?

Normativa frågor söker svar på hur något bör vara och hur detta kan rättfärdigas. Normativa frågor handlar, med andra ord, om värden. I spänningsfältet mellan olika vetenskapsteoretiska synsätt diskuteras i Normativ metod möjligheten att på vetenskapliga grunder problematisera och ta ställning i värdefrågor.

Vad är skillnaden mellan deskriptiv och normativ forskning?

De kan indelas i normativa teorier och deskriptiva teorier. En normativ teori syftar till att ange hur en person eller en organisation bör fatta beslut för att handla rationellt. En deskriptiv teori har som målsättning att beskriva och förklara hur människor faktiskt fattar beslut.

När kom NPM till Sverige?

Hon har en master i välfärdsstudier från Lunds universitet och har tidigare arbetat på Sveriges Radio. Under hösten 2013 blev begreppet ”new public management” (NPM) allmänt känt i Sverige genom journalisten Maciej Zarembas artikelserie ”Patientens pris”.

Vilken kritik brukar riktas mot New public management?

Kritik som brukar riktas mot NPM är dess fokus på kontroll, mätningar och utvärderingar och det paradoxala sambandet mellan dessa mätningar och NPM:s fokus på effektivisering.

Vad är att ha tillit?

Den psykologiska kärnan i tillit är att människor och ting är pålitliga. Därigenom stabiliseras mänsklig identitet och den sociala världen blir mera förutsägbar och hanterbar. Tillit reducerar komplexitet och är ett sätt att handskas med det sociala livets osäkerhet och risker.

När tillsattes Tillitsdelegationen?

Sammanfattning. Tillitsdelegationen var under 2016-2020 en delegation utsedd av regeringen, med riksdagens stöd att under perioden 2016-2020 genomföra projekt som främjade idé- och verksamhetsutveckling i kommuner och landsting.

Vad är Subdiscipliner?

Inom denna subdisciplin forskar statsvetaren om politiska förhållanden i det egna landet. Det är mycket likt komparativ politik, men här jämför man inte med andra länder utan det egna landet är i centrum.

https://www.youtube.com/watch?v=V3cY68zfD30

Share this post