Blogga

Vad ar skillnaden pa C1 och C korkort?

Vad är skillnaden på C1 och C körkort?

Det finns fyra olika körkortsbehörigheter för tunga lastbilar: C1, C1E, C och CE. Skillnaden ligger i hur tunga lastbilar och tillkopplade släpvagnar du har rätt att köra.

Vad får man köra med C1 kort?

C1 – Medeltung lastbil Körkortsbehörigheten C1 ger rätt att köra lastbilar med en totalvikt på högst 7500 kg. Med ett C1-körkort får du också köra personbilar med en totalvikt över 3500 kg men inte över 7500 kg. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

Vad kostar det att ta ett C1 körkort?

C1-körkort

Moment Pris inkl. moms
Teori 2500 kr
Utbildningslektion á 30 min 595 kr
Lån av fordon vid uppkörning 2100 kr

Vad betyder fordonskategori?

Fordonskategori är en beteckning av fordonstyp enligt UNECE.

Hur svårt är det att ta C1 körkort?

Sv: C1 körkort du kan vara ganska lugn! Inte heller frågor om lastberäkningar på 60-tons-ekipage eller frågor om tryckluftsbromsar. I övrigt koncentrera dig på B-delen… då klarar du dina 90% av 54 (6 frågor räknas ju inte).

Får man be om man tar C?

Tar man ett CE-körkort så får man köra tung lastbil med tungt släpfordon påkopplat. Man får även köra personbil med tungt släp och tung terrängvagn och traktortåg. Man får köra alla fordon behörighet B samt de som gäller för körkort med behörighet BE.

Är det svårt att ta C1 körkort?

Vad är C1E körkort?

Med ett körkort med behörigheten C1E får du köra personbilar och medeltunga lastbilar med en totalvikt på högst 7 500 kg. Du får dessutom dra en eller flera släp om bilens och släpens sammanlagda totalvikt inte är högre än 12 000 kg.

Vilken fordonsklass?

I registreringsbeviset eller hos Transportstyrelsen kan du ta reda på mer information om vilken fordonsklass ditt eller någon annans fordon tillhör.

Vad är fordonstyp?

Betecknar olika lastbilstyper som t. ex. bil och släp, ledat fordon/ semitrailervagn.

Hur tar man C1?

C1 – Medeltung lastbil

  1. Du har ett svenskt körkort med B-behörighet.
  2. Du har ett körkortstillstånd.
  3. Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här.
  4. Du har fyllt 18 år.
  5. Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).
  6. Du har inget körkort från något annat EES-land.

Vad gäller för C1 körkort?

Körkortsbehörigheten C1 ger rätt att köra lastbilar med en totalvikt på högst 7500 kg. Med ett C1-körkort får du också köra personbilar med en totalvikt över 3500 kg men inte över 7500 kg. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

Hur gammal får man vara för att ta C kort?

Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här. Du har fyllt 21 år (eller 18 år om du utbildat dig för att köra godstransporter*). Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov). Du har inget körkort från något annat EES-land.

Vilket körkort krävs för husbil?

En personbil klass II som är tyngre än 3,5 ton kräver behörighet C1 eller C. Vill man dra ett släp med sin tunga husbil krävs behörighet C1E eller CE. B-behörighet som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3,5 ton om behörigheten inte har varit återkallad efter detta datum.

Vad krävs för att ta C kort?

För att ta ett C-körkort så finns det vissa krav:

  1. Du ska ha ett giltigt B-körkort.
  2. Du ska ha fyllt 21 år.
  3. Du ska vara permanent bosatt i Sverige – alternativt ha studerat här i sex månader.
  4. Du ska ha ett körkortstillstånd för grupp 2.
  5. Du ska inte ha ett körkort från något annat EES-land.

Får man köra be med C kort?

Med behörighet C får man köra lastbilar och personbilar utan någon viktgräns. Men det gäller inte släp. Om du har körkortsbehörighet C får du dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

När får man ta C1?

C1 är behörigheten för medeltung lastbil och tillåter dig att köra lastbilar som väger upp till 7 500 kg. Ett C1-körkort får du ta när du fyllt 18 år.

Hur mycket kostar ett lastbilskörkort?

En sådan ligger på 35 timmar och kostar runt 7 000 kr – 8 000 kr. En sådan utbildning hittar du på vissa trafikskolor. Leta efter STR-anslutna trafikskolor som erbjuder utbildningar för YKB här.

Share this post