Populära

Vad ar skillnaden mellan subjekt och objekt?

Vad är skillnaden mellan subjekt och objekt?

Subjektet är den som utför handlingen i satsen. Objekten är den som utsätts för handlingen. Personliga pronomen som står som subjekt skrivs: jag, du, han, hon, den, det, vi, ni, de.

När använder man sin eller hennes?

Sin syftar på subjektet i samma sats som sin står i: Hon målade om i sitt rum. Om man vill syfta på objektet i samma sats använder man ett personligt pronomen (hans, hennes, dess, deras): Hon gav pojken hans trehjuling.

När är det han och honom?

I vårdat skriftspråk skriver man inte så, utan då heter det Jag såg honom. Däremot är varianten med ”han” som objektsform vanlig i en del dialekter, både norrländska och sydsvenska. Bruket har gammal hävd i svenskan, men det hör också till modernt stadsspråk och särskilt ungdomars talspråk.

Är en av dem?

Problemet är att på många håll i Sverige säger man dom i talspråk. Om du är en av dem som säger dom får du därför ingen hjälp av din språkkänsla när du ska skriva ner ditt dom. Språkkänslan tycker ju att det heter dom. Men du kan utnyttja att din språkkänsla inte tar fel på till exempel jag och mig.

Hur vet man vad som är subjekt?

Subjekt. Subjektet uttrycker vem det är som utför handlingen i satsen. Även här brukar man ta hjälp av en fråga för att finna subjektet: ”Vem är det som gör något?” eller, om vi känner till predikatet och objektet, ”Vem är det som [x]?”. Subjekt är ofta ett substantiv (i form av ett egennamn) eller pronomen.

Vad menas med att se en människa som subjekt respektive objekt?

Person som subjekt: En kännande person. Jag-du-relationen: Möter ett subjekt. Äkta mötet med andra människor, jämställt möte där de uppfattar eget och andra perspektiv. Person som objekt: En sak, naturvetenskapligt, djur.

Kan man skriva deras?

Dess ska bara användas i singularis. I pluralis är formen deras (av de): Svenskarna och deras hövdingar, allergier och deras behandling. Ibland möter man här dess, men det är fel.

När Säger man hon och henne?

Man använder alltid hon, henne och hennes när man syftar på flickor och kvinnor. Man använder alltid han, hans och honom när man syftar på pojkar och män. När man syftar på ett djur kan man använda både han, hon och den/det formerna. Man använder den/det när man syftar på sådant som inte är människor.

Kan man säga han istället för honom?

Man hör ofta att han används i stället för honom. Det känns fel, men eftersom det är så vanligt kanske vi ska acceptera det. I många dialekter använder man han i stället för honom. Så gör till exempel många norrlänningar, sydsvenskar och storstadsbor, särskilt ungdomar.

När han är objekt?

Svar: Ja, de, han och hon kan användas som objektsform i vissa fall. Dem, honom och henne är objektsformer av de personliga pronomenen de, han och hon. Det vanligaste är att man använder objektsformerna dem, honom och henne i objektsform och efter preposition.

https://www.youtube.com/watch?v=beSulvDdZDI

Share this post